Img

Orkiszowe bułeczki. Kruche, puszyste, delikatne. Doskonałe dla dzieci i dorosłych

Kto czekał, ten się doczekał ;)  Zapraszam na orkiszowe bułeczki. Pyszne, kruche, delikatne.
Moje dzieci uwielbiają je na śniadanie lub podwieczorek. Wystarczą z samym masłem i konfiturą. Do tego zbożowa kawa z mlekiem i jest pysznie.
To co jest kluczowe w tym przepisie i w ogóle we wszystkich wypiekach z drożdżami, to czas i jakość wyrabiania ciasta. Od tego zależy efekt końcowy, kruchość i puszystość bułeczek.
Każdy kto kiedykolwiek miał do czynienia z ciastem drożdżowym wie o tym doskonale.
Ci co mają roboty planetarne zrobią te bułeczki bez większego zaangażowania. Robot zagniata sam i robi to idealnie. Kto nie ma, musi je dobrze wyrobić. Pamiętajmy, że wyrabianie ciasta drożdżowego to nie wyścigi. Ma być dokładnie i długo. Tylko wtedy bułeczki wyjdą takie, jakie być powinny.  Kto nie ma do tego serca i cierpliwości niech nawet nie zaczyna.

Cała masa ma ok. 2600 kcal.
Kaloryczność bułeczki zależy od jej wielkości.
Wiadomo, że im mniejsza bułeczka, tym niższa jej kaloryczność.
Zróbcie więc bułeczki, zważcie i obliczcie kaloryczność każdej z nich.
 
Składniki: 
Przygotowanie:
  1. Roztopione masło odstawiamy do schłodzenia.
  2. Do wysokiej miski lub garnka wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy żółtka, pozostały cukier, sól i przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
  4. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy 2-3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 - 25 minut.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość na stolnicy posypanej mąką dzielimy je na części. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ponownie odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia.
  8. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Pieczemy bez termoobiegu.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved