Img

Wigilijne śledzie według tradycyjnej rodzinnej receptury oraz debiutanci z jabłkiem i chrzanem

Tak jak obiecałam dziś mam dla Was dwie propozycje na wigilijne śledziki.

Pierwsza propozycja z żurawiną i rodzynkami to propozycja na słodko. Jeśli lubicie śledzie ze śliwką lub po kaszubsku, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Ja jadłam je pierwszy raz u mojej teściowej (bez żurawiny) i od tamtej pory robię je co roku.
Co jest kluczem w tym przepisie ? Użyty ketchup. Moja teściowa robi własny i to jest cały sekret smaku, jednak ja już przetestowałam ten przepis na wszystkie strony i nie mając własnego ketchupu trzeba szukać w sklepie takiego, który w składzie nie będzie miał octu. To są ketchupy w słoikach lub wysokich butelkach, mają inną konsystencję i kolor niż te popularne jak ja to nazywam "parówkowe" ;) Żaden w plastikowej butelce nie będzie się nadawał !!!
Polecam też popytać w sklepach ekologicznych. Ketchup musi być w słoiku !

Druga propozycja to śledzik ostro - korzenny. Z jabłkiem, śmietankowym chrzanem i cynamonem.
Moje ostatnie odkrycie w jednej z restauracji. Już przetestowałam w domu i ten śledzik w tym roku zadebiutuje na Wigilii u mnie w domu, a robię w tym roku sama (już robiłam, nie będzie to debiut).

Śledzie z rodzynkami i żurawiną (na 6 matiasów) 
Składniki:
 Przygotowanie:
  1. Śledzie matiasy należy opłukać w zimnej wodzie, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 24 godziny.
    Dobrze jest 2-3 razy zmienić wodę.
  2. Rodzynki i żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc.
  3. Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, smażymy aż się zeszkli po czym dodajemy odsączone rodzynki, żurawinę, ketchup i koncentrat. Smażymy 1 minutę. Studzimy i mieszamy z pozostałym olejem.

    Dlaczego nie dodaję od razu całego oleju ?
    Smażę na oleju rzepakowym uniwersalnym, rafinowanym lub ryżowym. Dopiero po wystudzeniu dodaję bogaty w Omega 3 olej rzepakowy nierafinowany, lub olej lniany.
    Nie smażymy ani na oleju rzepakowym nierafinowanym, ani na lnianym, bo szlag trafi całe Omega 3.

  4. W wysokim słoiku układamy warstwowo, śledzie i masę.
  5. Słoik wstawiamy do lodówki. Śledzie są gotowe do jedzenia po 5 dniach.
 
 
Śledzie z jabłkiem i śmietankowym chrzanem z cynamonem 
(ilość na jednego matiasa) 
 Składniki:
Przygotowanie:
  1. Śledzie matiasy należy dzień przed Wigilią opłukać w zimnej wodzie, włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
  2. Rano w Wigilię zmieniamy wodę i trzymamy jeszcze do południa.
  3. W południe delikatnie skrapiamy śledzie sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  4. Jabłko ścieramy na bardzo drobnej tarce lub miksujemy w malakserze. Dodajemy chrzan śmietankowy i cynamon. Mieszamy. Dodajemy 2-3 krople soku z cytryny. Ponownie mieszamy.

    Układamy śledzie i gotowe. 



Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved