Img

Orkiszowa waniliowa szarlotka z budyniem ! Idealna na andrzejkową słodką niedzielę

Szarlotka to ulubione ciasto moich dzieci. Z budyniem smakuje jeszcze lepiej bo wtedy mamy dwie przyjemności w jednym.
Cudownie waniliowa, pachnąca cynamonem, krucha i delikatna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Bezapelacyjnie sprawdzi się w andrzejkową, słodką niedzielę.
Pamiętajcie tylko o jednej istotnej kwestii ! Budyniu do szarlotki nie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotujemy ściśle według moich wskazówek.
I kolejna istotna kwestia ! Ciasto zalewamy gorącym budyniem, więc musimy zgrać czas leżakowania zagniecionego ciasta w lodówce, z czasem przygotowania budyniu. Budyniu nie można przygotować wcześniej i kazać mu czekać na ciasto.

 Kaloryczność:
Kawałek widoczny na zdjęciu
 o wadze ok. 100 g (dokładnie 97 g) ma ok. 300 kcal 

Składniki: 
Przygotowanie:
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, cukru i masła zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Jabłka ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cynamonem.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. (termoobieg).
  4. Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka dodając prawdziwą wanilię. Budyń ma być intensywnie waniliowy.
    UWAGA ! Nie gotujemy budyniu według przepisu podanego na opakowaniu !
    Budyń gotujemy na samym końcu, tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika. Ma być gorący !
  5. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część odkładamy na kruszonkę. Resztę wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną formę. Na ciasto wykładamy, jabłka a następnie gorący budyń ! Na końcu wszystko przykrywamy kruszonką (schłodzone ciasto ścieramy na tarce).
  6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
 
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved