Soczysta kaczka z jabłkami
Cudownie soczysta i aromatyczna kaczka z jabłkami. Przyprawiona majerankiem, nutą rozmarynu i przyprawą piernikową. Doskonała na uroczysty obiad.
Jeśli ktoś Wam da przepis na kaczkę którą robi się w 2 godziny w temperaturze 200 stopni wyrzućcie taki przepis. Jeśli chodzi o kaczkę to powiedzenie "co nagle to po diable" sprawdza się doskonale.
Kaczki nie piecze się na wyścigi. Pieczona krótko i w wysokiej temperaturze będzie sucha i jałowa, a mięso będzie sztywne.
Kaczka potrzebuje czasu i niskiej temperatury. Tylko tak pieczona będzie soczysta, aromatyczna i krucha, a mięso będzie idealnie odchodziło od kości.
Moje dzieci kochają ten przepis. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Polecam na najbliższą niedzielę ;)
Składniki :
- ok. 3 kilogramowa kaczka
- 5 jabłek
- sól
- majeranek
- przyprawa do piernika
- świeży rozmaryn (suszony się nie nadaje)
Przygotowanie:
- Kaczkę nacieramy obficie solą i majerankiem z obydwu stron. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- Jabłka przekrawamy na cztery części. Usuwamy gniazda nasienne.
- Zamarynowaną kaczkę układamy w brytfannie wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry), do środka wkładamy 2 jabłka (pokrojone) obficie obtoczone w przyprawie piernikowej. Pozostałe jabłka układamy obok kaczki i posypujemy przyprawą. Na kaczce kładziemy świeży rozmaryn.
- Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. (bez termoobiegu) i pieczemy 2,5 godziny.
- Zwiększamy temperaturę do 180 st. (termoobieg) i pieczemy jeszcze 40 minut. .