Img

Rollsy z grillowaną papryką i bazyliowym serkiem. Z domowej roboty orkiszową tortillą

Fantastyczna przekąska do zabrania do pracy. Z powodzeniem zastąpi także lunch za zimno. Nie powstydzisz się jej zapraszając znajomych. Łatwa w przygotowaniu. Bardzo, bardzo dobra :)
Słodycz i delikatność pieczonej papryki doskonale współgra z wyrazistym w smaku serkiem. Chudy twarożek zmiksowałam na gładką masę z jogurtem i doprawiłam curry, pieprzem cytrynowym i solą. Orzeźwiającej nuty nadały liście bazylii.
Robiąc na dwa dni nie zawijajcie rollsów od razu bo tortilla wchłonie wilgoć z serka i będzie za miękka. Paprykę włóżcie do miseczki, owińcie folią spożywczą, to samo z serkiem.
Rollsy zawijamy na świeżo.
Gorąco polecam to danie.

Kaloryczność:
Jeden rolls ma ok. 300 kcal 

Tortillę robimy wg przepisu dostępnego TU - zmieniamy tylko mąkę na orkiszową. Gramatura pozostaje ta sama.

Składniki na farsz  (na 6 sztuk) - cały ma ok. 590 kcal :
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. (termoobieg). Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, układamy skórką do góry.
  2. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
  3. Z wystudzonych papryk ściągamy skórę i kroimy w paski.
  4. Twaróg miksujemy z jogurtem na gładką masę.Ucieramy z przyprawami i liśćmi bazylii. Opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku, ale tak, aby nie zdominował smaku.
  5. Na placku tortilli rozsmarowujemy serek, układamy paski papryki i zawijamy w rollsy.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved