Img

Przepis na domową, pełnoziarnistą tortillę. Zero konserwantów i sztucznych dodatków. 100 % natury. Tylko 4 składniki

Na wstępie chcę Was przeprosić, że na ten przepis czekaliście tak długo. Chyba o żadną potrawę nie przychodziło tak wiele próśb. Średnio po kilka w tygodniu ;)
Akurat tak się składało, że tortille dla siebie i rodziny zawsze robiłam wieczorem, a wtedy zdjęcia wychodzą kiepskie. Tym razem zabrałam się za nią z samego rana i jest. Są zdjęcia, mogę dodać przepis na bloga ;)
Kupić dobrą gotową tortillę w sklepie, graniczy z cudem. Pełno tam sztucznych dodatków i stabilizatorów. Pomijając już wszelkie kwestie zdrowotne, ale taka tortilla przynajmniej dla mnie pachnie tak chemicznie octowo. Kupcie kiedyś z ciekawości i powąchajcie. Umówmy się, o składnikach "E" można jeszcze zapomnieć jak coś smakuje (aczkolwiek nigdy nie zapominajcie), ale ten zapach skutecznie odstrasza.

Dlaczego domową tortillę robi się z 4 składników, a w kupnej jest cała litania?
Z prostej przyczyny. Jeśli byśmy gotową domową tortillę zostawili na blacie bez przykrycia na kilka godzin, wyschnie i będzie się łamała. Taka sklepowa musi być świeża i rześka długie miesiące. Potrzebuje więc konserwantów, stabilizatorów, pochłaniaczy wilgoci równocześnie ze składnikiem zapobiegającym wysychaniu oraz zapobiegającym pleśnieniu.
Domowej po zrobieniu nie trzyma się pół roku, a jeśli zrobimy więcej, wystarczy ją owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Jeśli jednak zbuntuje się, i trochę przyschnie, wystarczy położyć ją na 1-2 minuty na gorącej teflonowej patelni, aby zyskała młodość. Kupna musi być piękna i bez zarzutów o każdej porze. Tak życzy sobie konsument.

Co musicie mieć, aby zrobić domową tortillę ?
Podstawowy sprzęt oprócz teflonowej patelni, którą myślę, każdy ma w domu to silikonowa stolnica. Bez niej tortilla Wam nie wyjdzie bo owszem, rozwałkujecie cieniutki jak firanka placek, ale nie zdejmiecie go ani z tradycyjnej drewnianej stolnicy, ani z blatu.

Poniżej przepis i przygotowanie domowej tortilli krok po kroku.

 
Kaloryczność:
Jedna tortilla o wadze  ma ok. 60 g ma ok. 200 kcal
Składniki na 6 sztuk (patelnia o średnicy 25 cm): 
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy sól i wodę, lekko zagniatamy.
  2. Cały czas zagniatając dodajemy olej i zagniatamy ok. 8-10 minut. Ciasto ma być sprężyste i odchodzić od ręki. Ma być jak plastelina.
  3. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 placków. Ja użyłam patelni o średnicy 25 cm. Jeśli macie mniejszą patelnię, wyjdzie Wam więcej.
  4. Aby tortilla wyszła cienka i ładna koniecznie musimy mieć silikonową "stolnicę".
    Placki należy rozwałkować najcieniej jak się da, po czym delikatnie odwracając stolnicę do góry nogami zdjąć placek na rękę.
  5. Placki smażymy na suchej, mocno rozgrzanej teflonowej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, aż do powstania bąbelków.
  6. Gotowe tortille studzimy i jeśli nie mamy dużej rodziny i nie zjemy wszystkiego od razu, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved