Kurczak w aromatycznym sosie koperkowym z rozmarynem
Danie które skradnie Wasze serca. Idealne na niedzielny rodzinny obiad.
Jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki dokładnie się ze sobą połączą. Sos w którym się zakochacie. Aromatyczny, delikatny, łączący wiele smaków. Mogłabym go jeść samodzielnie ze zwykłą kaszą gryczaną i tak też zrobiłam następnego dnia ;)
Moje dzieci powiedziały, że to jeden z moich lepszych sosów, a to za sprawą odpowiednio dobranej proporcji warzyw i przypraw.
Niesamowity aromat rozmarynu długo unosił się w domu.
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Kaloryczność:
Jedna pałka z kurczaka ma ok. 140 kcal
Łyżka sosu ma ok. 20 kcal
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z czosnkiem i cytryną (kupujemy albo już gotową albo mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i wyciśniętym czosnkiem)
- cała gałązka rozmarynu
- 2 marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- biała część pora
- łyżka śmietany 12 %
- czubata łyżka mąki orkiszowej
- 400 ml wody
- pieprz czarny młotkowany z kolendrą
- sól
- koperek
Przygotowanie:
- Pałki z kurczaka oprószamy solą i młotkowanym pieprzem z kolendrą. Odstawiamy na bok na ok. 20 minut (nie schładzamy - mają stać w temperaturze pokojowej).
- Warzywa kroimy w półtalarki. .
- W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę, kładziemy gałązkę rozmarynu i smażmy ją na małym ogniu ok. pół minuty. Wyjmujemy rozmaryn i obsmażamy kurczaka z obydwu stron.
- Na kurczaku kładziemy warzywa, kilka kawałeczków rozmarynu, zalewamy 500 ml wody, zagotowujemy i gotujemy na bardzo malutkim ogniu ok. godziny licząc od momentu w którym wywar zacznie bulgotać.
- Wyjmujemy kurczaka. Mąkę rozrabiamy w połowie szklanki wody, wlewamy do sosu, mieszamy energicznie aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie zaklepujemy śmietaną i energicznie mieszamy. Dodajemy koperek. Ponownie wkładamy kurczaka do sosu.