Img

Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, bezglutenowe !

Doskonała na przystawkę, a w towarzystwie sałatki również na obiad. Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.

Połączenie orzechów i cukinii chodziło za mną od dawna. Delikatna w smaku cukinia i wyraziste orzechy włoskie miały szansę na udany związek. Nuta czosnku nadaje daniu charakteru i na pierwszy rzut oka można by się zastanowić czy aby orzechy i czosnek to dobre połączenie, ale ja nie mam już wątpliwości. Oczywiście nuta to nuta i nie może być tu mowy o żadnej dominacji, a jak wiemy czosnek to towarzysz który pozbawiony kontroli nie dopuści nikogo do głosu. Nie wolno na to pozwolić !

Zachęcam do wypróbowania.
  
Kaloryczność:
Połówka faszerowanej cukinii ma ok. 345 kcal
Składniki: 
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastawiamy na 200 st.
  2. Z cukinii wydążamy łódeczki, solimy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut.
  3. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy).
  4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pokruszone orzechy. Smażymy ok. minuty, zdejmujemy na talerzyk.
  5. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wydrążone środki cukinii. Podsmażamy 1-2 minuty. Przekładamy do miseczki, dodajemy kaszę i orzechy. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dosalamy do smaku.
  6. Z piekarnika wyjmujemy łódeczki cukinii, napełniamy je farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved