Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, bezglutenowe !
Doskonała na przystawkę, a w towarzystwie sałatki również na obiad. Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej. Danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.
Połączenie orzechów i cukinii chodziło za mną od dawna. Delikatna w smaku cukinia i wyraziste orzechy włoskie miały szansę na udany związek. Nuta czosnku nadaje daniu charakteru i na pierwszy rzut oka można by się zastanowić czy aby orzechy i czosnek to dobre połączenie, ale ja nie mam już wątpliwości. Oczywiście nuta to nuta i nie może być tu mowy o żadnej dominacji, a jak wiemy czosnek to towarzysz który pozbawiony kontroli nie dopuści nikogo do głosu. Nie wolno na to pozwolić !
Zachęcam do wypróbowania.
Kaloryczność:
Połówka faszerowanej cukinii ma ok. 345 kcal
Składniki:
- średnia cukinia
- 70 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- pół małego ząbka czosnku(ma być nuta czosnku, czosnek nie może zdominować smaku)
- sól,
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawiamy na 200 st.
- Z cukinii wydążamy łódeczki, solimy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut.
- Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (dwa razy więcej wody niż kaszy).
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pokruszone orzechy. Smażymy ok. minuty, zdejmujemy na talerzyk.
- Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz wydrążone środki cukinii. Podsmażamy 1-2 minuty. Przekładamy do miseczki, dodajemy kaszę i orzechy. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dosalamy do smaku.
- Z piekarnika wyjmujemy łódeczki cukinii, napełniamy je farszem i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.