Img

Przeciwnowotworowe działanie karotenoidów ! Dlaczego muszą się znaleźć w diecie. Każdej diecie!

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rosnąca na krzaczkach papryka czy pomidory nie wysychają wystawione na działanie promieni słonecznych, nie marszczy im się skórka i nie robią przebarwienia ?
Zgoda, czerpią wodę i składniki odżywcze z gleby, ale gdybyśmy tak postawili na słońcu człowieka i dali mu nieograniczony dostęp do wody i pożywienia, na jego skórze taka ekspozycja bardzo szybko pozostawiłaby negatywne ślady. Owszem pięknie by się opalił, ale skóra bardzo by się wysuszyła, powstałyby przebarwienia, a promieniowanie ultrafioletowe bezpowrotnie uszkodziłoby włókna kolagenu i elastyny.

W przypadku warzyw i owoców tak się nie dzieje ponieważ zawierają karotenoidy które absorbują i rozpraszają promieniowanie ultrafioletowe, nie dopuszczając do procesu utleniania czyli degradacji.
Karotenoidy to silne przeciwutleniacze nadające roślinom charakterystyczną barwę (najbardziej znane barwniki - a jest prawie 600 - to min. beta-karoten, likopen, luteina, alfa-karoten, kryptoksantyna).
Skoro coś tak wspaniale sprawdza się w świecie roślin, należy do koniecznie zastosować w życiu człowieka.
Utleniamy się nieustannie każdego dnia, promieniowanie UV ale też zła dieta, nadużywanie leków, zanieczyszczone powietrze czy stres powodują powstawanie wolnych rodników.
Wolny rodnik to niesparowany atom tlenu, który niszczy na swojej drodze wszystko co napotka.
Aby znaleźć sobie parę, niszczy organelle komórkowe, doprowadza albo do obumarcia komórki, albo jej niewłaściwego przekształcenia.  Duża ilość wolnych rodników jest w stanie zaatakować nasze DNA zmieniając strukturę kodu genetycznego i doprowadzając do mutacji. Zmutowane komórki mnożą się w niekontrolowany sposób, a namnażanie się komórek bez kontroli to prosta droga do rozwoju nowotworu.
Wolne rodniki uszkadzają także lipidy naskórka oraz włókna kolagenu i elastyny przyspieszając starzenie się skóry, uszkadzają ściany naczyń krwionośnych (do tych uszkodzeń przykleja się sacharoza, wapń i cholesterol tworząc blaszkę miażdżycową), nasilają łuszczycę, egzemy i inne problemy skórne, wrzody, problemy z układem pokarmowym, zwyrodnienia stawów i szereg innych chorób właśnie dlatego że uszkadzają komórki.
Jeśli więc chcemy na długo zachować zdrowie i młodość koniecznie należy wprowadzić do diety warzywa i owoce bogate w działające przeciwutleniająco karotenoidy.  Co istotne, karotenoidy nie tracą swoich przeciwutleniających właściwości podczas gotowania.
Jeśli zatem masz problemy trawienne np. IBS i nie możesz zjeść sałatki z surowej papryki, zrób leczo. Karotenoidy i tak zadziałają.

Warzywa i owoce obfitujące w  karotenoidy to te o barwie żółtej, czerwonej i pomarańczowej.
Znajdziemy je w:

Teraz mamy sezon na dynię, paprykę, pomidory, jabłka, marchew. Ferią barw kuszą na bazarkach i targowiskach. Korzystajmy z tego. Gotujmy zupy, leczo, dodawajmy do sosów czy zapiekanej jak najwięcej warzyw. Pijmy soki.

 
Przeciwutleniacze:



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved