Img

Wegetariański krem dyniowo – marchwiowy z mlekiem kokosowym

Ostatni przepis w cyklu "dyniowym". Dziś będzie to zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym.
Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu wegetariańska zupa, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać do niej  np. skrzydełko z kurczaka jeśli jemy mięso.

Zupa jest słodko pikantna. Słodyczy nadaje marchewka, pikanterii korzenne rozgrzewające przyprawy, a charakteru mleko kokosowe. Całość tonuje i równoważy delikatna w smaku dynia.
Ta wersja zupy z dyni najbardziej smakuje mi z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

 Kaloryczność:
Porcja 400 ml zupy to ok. 257 kcal 

Składniki: 
Przygotowanie:
  1. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i marchew. Warzywa nie muszą być krojone drobno ponieważ będziemy je blendować. Jak się zeszklą dodajemy pokrojoną w  kawałki dynię i ziemniaki. Zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż marchewka będzie miękka.
  2. Zupę blendujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty na bardzo małym ogniu.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved