Wegetariański krem dyniowo – marchwiowy z mlekiem kokosowym
Ostatni przepis w cyklu "dyniowym". Dziś będzie to zupa krem z dyni i marchewki z mlekiem kokosowym.
Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu wegetariańska zupa, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać do niej np. skrzydełko z kurczaka jeśli jemy mięso.
Zupa jest słodko pikantna. Słodyczy nadaje marchewka, pikanterii korzenne rozgrzewające przyprawy, a charakteru mleko kokosowe. Całość tonuje i równoważy delikatna w smaku dynia.
Ta wersja zupy z dyni najbardziej smakuje mi z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Kaloryczność:
Porcja 400 ml zupy to ok. 257 kcal
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 spore marchewki
- 1,5 kg dyni (waga bez pestek i skóry)
- 1,5 l wody
- 4 ziemniaki
- puszka mleka kokosowego
- imbir (płaska łyżeczka suszonego), curry (płaska łyżeczka), sól
Przygotowanie:
- W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i marchew. Warzywa nie muszą być krojone drobno ponieważ będziemy je blendować. Jak się zeszklą dodajemy pokrojoną w kawałki dynię i ziemniaki. Zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż marchewka będzie miękka.
- Zupę blendujemy na gładką masę, dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty na bardzo małym ogniu.