Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym
Dziś mam coś dla bezglutenowców, którzy też czasem chcą zjeść coś słodkiego, a kupić gotowe nie jest łatwo. Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym to mój najnowszy kulinarny eksperyment i muszę powiedzieć, że mąka gryczana jako składnik kruchego ciasta sprawdziła się doskonale. Dyniowo - pomarańczowo-migdałowy mus jest przepyszny i z lekko gryczanym smakiem babeczek fajnie się skomponował.
Zamiast mąki gryczanej można oczywiście dodać innej (ci którzy mogą) np. orkiszowej czy pszennej.
Ja ostatnio do wypieków i do naleśników używam mąki orkiszowej typ 700 i sprawdza się doskonale. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, zwłaszcza jeśli chodzi o naleśniki.
Zachęcam do wypróbowania :)
Z przepisu wychodzi 16 babeczek
Kaloryczność
1 babeczka o warze ok. 66 g ma ok. 177 kcal
Składniki na mus dyniowo - pomarańczowo - migdałowy:
- 200 g dyni
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki mielonych migdałów
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Dynię kroimy w kostkę, pomarańcze filetujemy (zdejmujemy białe błonki).
- Do garnka wkładamy dynię, pokrojone pomarańcze, wodę oraz przyprawy (bez miodu). Dusimy na malutkim ogniu aż dynia będzie miękka.
- Dodajemy miód, dokładnie mieszamy, blendujemy na gładką masę i dodajemy migdały.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- sól, łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Schładzamy w lodówce przez godzinę.
- Rozwałkowujemy na stolnicy i wypełniamy formy do babeczek (foremek niczym nie smarujemy).
Pieczenie babeczek:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Zapiekamy babeczki wypełnione ciastem (bez musu) przez 5 minut.
- Wyjmujemy babeczki, nakładamy mus i pieczemy ok. 10 -15 minut z termoobiegiem.
Czas pieczenie zależy od wielkości foremek. Jeśli zauważycie, że ciasto jest już rumiane należy wyjąć babeczki.