Img

Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym

Dziś mam coś dla bezglutenowców, którzy też czasem chcą zjeść coś słodkiego, a kupić gotowe nie jest łatwo. Bezglutenowe babeczki z musem dyniowo-pomarańczowo-migdałowym to mój najnowszy kulinarny eksperyment i muszę powiedzieć, że mąka gryczana jako składnik kruchego ciasta sprawdziła się doskonale. Dyniowo - pomarańczowo-migdałowy mus jest przepyszny i z lekko gryczanym smakiem babeczek fajnie się skomponował.
Zamiast mąki gryczanej można oczywiście dodać innej (ci którzy mogą) np. orkiszowej czy pszennej.
Ja ostatnio do wypieków i do naleśników używam mąki orkiszowej typ 700 i sprawdza się doskonale. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, zwłaszcza jeśli chodzi o naleśniki.
Zachęcam do wypróbowania :)

Z przepisu wychodzi 16 babeczek
Kaloryczność
1 babeczka o warze ok. 66 g ma ok. 177 kcal 
 
Składniki na mus dyniowo - pomarańczowo - migdałowy: 
Przygotowanie: 
  1. Dynię kroimy w kostkę, pomarańcze filetujemy (zdejmujemy białe błonki).
  2. Do garnka wkładamy dynię, pokrojone pomarańcze, wodę oraz przyprawy (bez miodu). Dusimy na malutkim ogniu aż dynia będzie miękka.
  3. Dodajemy miód, dokładnie mieszamy, blendujemy na gładką masę i dodajemy migdały.
Składniki na ciasto:
Przygotowanie: 
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  2. Schładzamy w lodówce przez godzinę.
  3. Rozwałkowujemy na stolnicy i wypełniamy formy do babeczek (foremek niczym nie smarujemy). 
Pieczenie babeczek:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Zapiekamy babeczki wypełnione ciastem (bez musu) przez 5 minut.
  2. Wyjmujemy babeczki, nakładamy mus i pieczemy ok. 10 -15 minut z termoobiegiem.
Czas pieczenie zależy od wielkości foremek. Jeśli zauważycie, że ciasto jest już rumiane należy wyjąć babeczki.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved