Img

Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar

Mój syn powiedział że to najlepsze danie jakie zrobiłam w ostatnim czasie więc koniecznie musicie wypróbować.

Dynia z jabłkiem i cynamonem komponują się bardzo fajnie, ale całości dopełnia ser cheddar. To ser twardy, długo dojrzewający o orzechowym, lekko słodkim, ale bardzo wyrazistym smaku. Bardzo go lubię i jest świetny także do tagliatelle z pesto zamiast parmezanu.
Jeśli nie uda Wam się kupić cheddar'a kupcie inny ser długo dojrzewający. Zwykły żółty niestety nie sprawdzi się do tego dania.
Polecam !

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 500 kcal
Składniki dla 1 osoby: 
Przygotowanie:
  1. W wysokiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy ok. 2-3 minuty często mieszając.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłko i cynamon. Smażymy często mieszając 2 minuty. 
  3. Wlewamy szklankę bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wchłonie cały bulion.
  4. Jeśli ryż nadal jest twardy dolewamy bulionu i dalej dusimy.
  5. Bulionu dolewamy aż ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany).
  6. Ser cheddar ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dodajemy do gotowego risotto i dokładnie mieszamy.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved