
Risotto z dynią, jabłkiem i serem cheddar
Mój syn powiedział że to najlepsze danie jakie zrobiłam w ostatnim czasie więc koniecznie musicie wypróbować.
Dynia z jabłkiem i cynamonem komponują się bardzo fajnie, ale całości dopełnia ser cheddar. To ser twardy, długo dojrzewający o orzechowym, lekko słodkim, ale bardzo wyrazistym smaku. Bardzo go lubię i jest świetny także do tagliatelle z pesto zamiast parmezanu.
Jeśli nie uda Wam się kupić cheddar'a kupcie inny ser długo dojrzewający. Zwykły żółty niestety nie sprawdzi się do tego dania.
Polecam !
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 500 kcal

Składniki dla 1 osoby:
- 80 g ryżu basmati
- małe jabłko
- 100 g dyni
- łyżeczka klarowanego masła
- bulion warzywny (bez cebuli - marchew, seler, pietruszka, przyprawy) - ok. 500 ml
- 20 g sera cheddar
- cynamon
Przygotowanie:
- W wysokiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ryż i smażymy ok. 2-3 minuty często mieszając.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, jabłko i cynamon. Smażymy często mieszając 2 minuty.
- Wlewamy szklankę bulionu, przykrywamy pokrywką i dusimy aż ryż wchłonie cały bulion.
- Jeśli ryż nadal jest twardy dolewamy bulionu i dalej dusimy.
- Bulionu dolewamy aż ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany).
- Ser cheddar ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dodajemy do gotowego risotto i dokładnie mieszamy.