
Wegetariańskie roladki z grillowanego bakłażana z pastą migdałową
Doskonałe na przystawkę, przekąskę oraz do zabrania do pracy. Dla miłośników bakłażana i migdałów do których ja się zaliczam, prawdziwa gratka.
Roladki z grillowanego bakłażana z pastą migdałową. Danie wegetariańskie i wegańskie. Zero mięsa, mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, wapnia, potasu, magnezu i tryptofanu, aminokwasu działającego przeciwdepresyjnie. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, co oznacza że pobudza organizm do jej wytwarzania, a serotonina zwana jest hormonem szczęścia.
Roladki robi się błyskawicznie. Z przepisu wychodzi 7 sztuk więc biorąc do pracy starczy na dwa razy, jako przekąska na imprezkę ilościowo według uznania.
Po zrobieniu trzeba odstawić na 2-3 godziny aby smaki się "przegryzły".
Kaloryczność:
Jedna roladka o wadze ok. 64 g ma ok. 108 kcal

Składniki na 7 sztuk:
- jeden średni bakłażan (ok. 364 g)
- 100 g migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki imbiru
- pół małego ząbka czosnku
- sól
Przygotowanie:
- Bakłażana kroimy w cienkie paski. Grillujemy na patelni grillowej (lub zwykłem teflonowej) bez dodatku tłuszczu. Solimy do smaku.
- Migdały blendujemy lub kupujemy już gotowe zmielone.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy migdały, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Smażymy na minimalnym ogniu, często mieszając ok. 1 minutę aż smaki się połączą pod wpływem ciepła.
- Przygotowaną pastę rozsmarowujemy na bakłażanie zostawiając na końcu każdego paska ok. 2 cm margines. Zawijamy w roladkę.