Img

Wieprzowina curry z warzywami i cynamonem

Często dostaję pytania o wieprzowinę. Dlaczego jest jej mało na blogu, czy ja jem wieprzowinę a jeśli nie to dlaczego, czy polecam ten rodzaj mięsa etc. ?

Wieprzowina jest mięsem dość tłustym i wybierając mięso wieprzowe skłaniajcie się raczej ku szynce lub polędwiczce. Są najdelikatniejsze i mając stosunkowo mało tłuszczu.
Ile razy w tygodniu jeść wieprzowinę ? Maksymalnie raz.
Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty sos, z prostych składników, prosty w wykonaniu i dający wiele możliwości wykorzystania.
Świetny do makaronu, kaszy kuskus, jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, ryżu, nawet do pure ziemniaczanego.
Genialny do risotto i kaszy pęczak przygotowanej na sposób risotto (będzie na blogu).
Nie widać w nim warzyw więc powinna go zjeść większość dzieci, aczkolwiek wiem że są i takie, które potrafią wydobyć mięso ze zmiksowanej zupki ;)
30 minut i gotowe. Z curry i z cynamonem. Warto zrobić więcej bo na drugi dzień jest jeszcze lepszy.
Zachęcam do wypróbowania.
Kaloryczność:
Cały sos ma ok. 717 kcal 
Porcja dla jednej osoby o wadze 150 g ma ok. 180 kcal

Składniki dla 4 osób: 
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie razem ze zmielonym mięsem.
  2. Marchewkę i selera siekamy w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera ścieramy na bardzo drobnej tarce.
  3. Podsmażone mięso posypujemy curry, smażymy jeszcze chwilkę po czym dodajemy marchew i selera naciowego. Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  4. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową, cynamon i koperek. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
  5. Na koniec dodajemy sól do smaku i gotowe.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved