Img

Zielony koktajl – bomba witaminowa! Witamina C, K, A, E, kwasy tłuszczowe Omega 3, potas, likopen, lecytyna, magnez potas i wiele innych

Kontynuując wczorajszy post o roli tłuszczu w organizmie chcę pokazać, że tłuszcz to nie tylko ten widoczny gołym okiem, czyli tłuste mięso, masło czy oliwa. Pisałam Wam że proporcje tłuszczy widocznych do niewidocznych powinny być jak 1:1 i dziś chcę zaproponować koktajl który może posłużyć jako samodzielny posiłek np. na śniadanie lub przekąskę i w którym tych tłuszczy nie widać.
Cały zawiera 20 gramów białka roślinnego i 15 g tłuszczu i naprawdę jest bardzo syty.
W środku mamy banana który jest w czołówce produktów silnie odkwaszających, będące źródłem Omega 3 awokado, regulujące metabolizm glukozy zawierające najwięcej błonnika otręby pszenne, będącą jednym z najlepszych źródeł witaminy C natkę pietruszki i mleko sojowe.
O soi już Wam wspominałam. Jeśli jesteśmy młode i menopauza jeszcze daleko przed nami, na mleko sojowe możemy sobie pozwolić raz, no dwa razy w tygodniu. Paniom które są w okresie menopauzy lub mają ją za sobą polecam nawet codziennie.
Pamiętajmy że wszystko co zielone zawiera witaminę K która wpływa na wytrzymałość kości. Witamina C to silny antyoksydant, budulec mocnego kolagenu i strażnik naszej odporności.
Awokado to kwasy tłuszczowe Omega 3, witamina E, C, A, potas, likopen, luteina, witaminy z grupy B, także kwas foliowy.
Tych którzy "boją" się banana a takich jest sporo, uspokajam. Błonnik z otrębów nie jest tu przypadkowo, świetnie sobie poradzi z zawartym w nim cukrem, a dodatkowo banan to doskonałe źródło wapnia, witaminy A, potasu, magnezu, lecytyny i witamin z grupy B.
Jak działa na skórę i cały organizm natka pietruszki wiedzą wszyscy którzy próbowali moich pietruszkowych koktajli tu i tu.
Mleko sojowe waniliowe daje genialny smak. Można kupić mleko bez dodatku wanilii i dodać ją samodzielnie. Genialny dla dzieci, aczkolwiek na początku będziecie musieli pominąć natkę pietruszki ;)
Polecam !
Kaloryczność:
Cały koktajl ma ok. 350 kcal

Składniki:
Przygotowanie:
  1. W blenderze umieszczamy pół awokado (bez skórki), banana, 2 łyżki otrębów i garść posiekanej natki pietruszki. Zalewamy mlekiem sojowym i blendujemy na gładką masę.
  2. Odstawiamy na 5 minut aby otręby napęczniały.

Gotowe :)




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved