Img

Tłuszcz to wróg czy jednak przyjaciel ?

Temat tłuszczu to temat bardzo kontrowersyjny. Są teorie, że osoby chcące osiągnąć i zachować szczupłą sylwetkę powinny go mocno ograniczyć, w zasadzie do minimum.
Są młode dziewczyny, nastolatki, odchudzające się na własną rękę, które same redukują sobie ilość tłuszczu lub praktycznie go eliminują.
Jaki jest efekt ? Zanik miesiączki. To pierwszy widoczny objaw drastycznego ograniczenia ilości tłuszczu.
Jakiś czas temu podjęłam się prowadzenia poza blogiem trzech dziewczyn którym zatrzymał się okres w wyniku nieprawidłowo skomponowanej diety odchudzającej. Po 2-3 miesiącach miesiączka wracała naturalnie.
Co się dzieje jak dziewczyna z zatrzymaną miesiączką trafi do ginekologa ? Bardzo często dzieje się tak, że bez weryfikacji czy może ma problemy z odżywianiem, po wykluczeniu ewentualnej ciąży otrzymuje tabletki na wywołanie miesiączki o czym piszą mi dziewczyny notorycznie.
Osobiście jestem temu przeciwna. Układ hormonalny to zbyt delikatna "materia" oddziałująca na cały organizm. Miesiączka wróci po wzięciu tabletki, ale jak ta tabletka zamiesza w środku ?
Natura sama wypracowała sobie taki stan rzeczy więc po co w nią ingerować.
Tkanka tłuszczowa wytwarza leptynę. Leptyna to hormon, odpowiedzialny za gospodarkę tłuszczową oraz sterujący procesami "reprodukcyjnymi". Więcej tkanki tłuszczowej to więcej leptyny. Mniej tkanki tłuszczowej to mnie leptyny i to oddziałuje na procesy rozrodcze. Dawniej kiedy były okresy głodu czy wojen i ludzkość była niedożywiona kobiety nie miesiączkowały, zatrzymywała im się owulacja.
Natura tak to sobie wymyśliła bo organizm który sam jest niedożywiony nie byłby w stanie "wyżywić" rozwijającego się dziecka. Co tu dużo mówić. Natura sama nam pokazuje drogę a jak coś jest na siłę to zawsze będzie ze szkodą dla organizmu.

Tłuszcze w diecie zdrowego człowieka powinny pokrywać 25-30 % dobowego zapotrzebowania na energię.
Minimalna ilość to 12 % dla kobiet i 7 % dla mężczyzn.
Stosunek tłuszczów ukrytych do widocznych powinien być jak 1:1 co oznacza że połowę powinny stanowić tłuszcze które widzimy czyli np. oliwa a połowę tłuszcze niewidoczne gołym okiem czyli takie które występują np. w awokado czy orzechach.

Proporcje tłuszczów:

Kluczowe dla naszego zdrowia i sprawnego funkcjonowania organizmu są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są to kwasy egzogenne czyli takie, które musimy dostarczyć z zewnątrz dla prawidłowej pracy całego organizmu. Organizm nie wytwarza ich sam.
Sam wytworzy kwasy nasycone, jednonienasycone i cholesterol co oznacza że z zewnątrz nie są nam niezbędne. Boczuś więc nie jest nam niezbędny do życia, aczkolwiek u zdrowych osób nie jest zabroniony ;)
NNKT to kwasy tłuszczowe wielonienascycone (linolowy, linolenowy i arachidonowy).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to kwasy z rodziny Omega 3 i Omega 6.

Omega 3 występują w oleju rzepakowym, lnianym, arachidowym, siemieniu lnianym, tłustych rybach morskich, awokado, migdałach, skorupiakach, tofu, orzechach włoskich.

Omega 6 głownie w olejach (słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z kiełków pszenicy), nasionach i orzechach.

 Po co nam tłuszcz ?

W każdej książce wyczytamy że tłuszcz to zapasowe źródło energii. Ale czy my w obecnych czasach kiedy nie musimy ganiać po lesie za pożywieniem, mamy ogrzewane domy i dostęp do ciepłej odzieży potrzebujemy tego zapasu ? Nie potrzebujemy. Nadmiar tłuszczu nikomu dziś nie jest do niczego potrzebny.
Potrzebujemy go tyle ile trzeba, czyli zdrowe osoby 25-30 %.
A po co ?

Widoczne objawy niedoboru NNKT :

W tym konkretnie:

Niedobór kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6:
Niedobór kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3:

A kiedy zmniejszyć ilość tłuszczu ?

Osoby odchudzające się mogą zmniejszyć ilość tłuszczu do 20 % dobowego zapotrzebowania energetycznego. Nie zapominajmy o węglowodanach.
W środowisku dietetyków mówi się ze tłuszcz pali się w ogniu węglowodanów a to dlatego, że aby mogło dojąć do spalenia tłuszczu, cząsteczki kwasów tłuszczowych muszą się połączyć z cząsteczkami glukozy.
Co się dzieje jak nie dostarczymy węglowodanów ?
Organizm "pozyska" glukozę doprowadzając do rozpadu białek z tkanek i narządów. Tłuszcz spalamy także dzięki mięśniom więc jeśli zaczynają się "rozpadać" to trochę nam nie po drodze.
Brak węglowodanów prowadzi do niepełnego spalenia tłuszczów w wyniku którego powstają ketony co wprowadza organizm w stan ketozy.Spadek masy ciała w wyniku diety ubogiej w węglowodany jest spowodowany utratą wody przez nerki które pozbywają się nadmiaru ketonów co oczywiście bardzo je obciąża.

Tłuszcz obniżamy także w:

UWAGA ! Wszystkie diety w powyższych schorzeniach będzie można u mnie zamówić od listopada.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved