
Wegetariańskie gołąbki
Wegetariańskie gołąbki to coś niestandardowego. Zgodnie z polską tradycją gołąbek ma być z mięsem. Znana jest mi jeszcze wersja z Podlasia gdzie jada się z ziemniakami. Pewnie są i inne ale nie miałam przyjemności.
Moja wersja to gołąbki z zieloną soczewicą. To nowy pomysł i testowałam go na mojej rodzinie w sobotę. Pomysł jak widać świeży i nieskromnie powiem, że tak udany, że postanowiłam nie czekać tylko podzielić się nim z Wami od razu.
Mój mąż chwalił więc jest dobre ;) Dzieci chwaliły więc jest dobre ;) Danie jest jadalne więc przepis może pojawić się na blogu.
Soczewica to bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, siarki (piękne włosy i paznokcie), miedzi, cynku, potasu i manganu.
Jak widzicie samo zdrowie.
Zachęcam do wypróbowania :)
Soczewica to bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, siarki (piękne włosy i paznokcie), miedzi, cynku, potasu i manganu.
Jak widzicie samo zdrowie.
Zachęcam do wypróbowania :)
Kaloryczność:
Jeden gołąbek (ok. 92 g) ma ok. 115 kcal
Łyżka sosu pomidorowego (ok. 15 g) ma ok 8 kcal

Składniki (mi wyszło 14 sztuk):
- 1 kapusta włoska
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- jedna średnia cebula
- 100 g ryżu basmati
- pół szklanki otrębów
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę podgotowujemy w małej ilości osolonej wody (ok. 15 minut od zagotowania). Wyjmujemy z garnka, studzimy, obieramy z liści.
UWAGA ! Wodę w której gotowała się kapusta zlewamy do kubka lub miseczki. Nie wylewamy! - Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 - 20 minut).
- Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy ugotowaną soczewicę, surowy ryż i otręby. Doprawiamy do smaku pieprzem.
- Farszem smarujemy liście kapusty i zawijamy w gołąbki.
- Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą w której gotowała się kapusta (jeśli jest jej za mało dolewamy świeżej wody). Woda ma w 3/4 zakrywać gołąbki. Gołąbki przykrywamy talerzem (aby nie miały możliwości "ruchu"), garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 30 minut.
Sos pomidorowy:
- pół cebuli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- duży ząbek czosnku
- sól
- łyżka śmietany 12 %
- łyżka oliwy
- koperek
Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Wyłączamy, zaklepujemy śmietaną, dodajemy koperek.