Img

Wegetariańskie gołąbki

Wegetariańskie gołąbki to coś niestandardowego. Zgodnie z polską tradycją gołąbek ma być z mięsem. Znana jest mi jeszcze wersja z Podlasia gdzie jada się z ziemniakami. Pewnie są i inne ale nie miałam przyjemności.
Moja wersja to gołąbki z zieloną soczewicą. To nowy pomysł i testowałam go na mojej rodzinie w sobotę. Pomysł jak widać świeży i nieskromnie powiem, że tak udany, że postanowiłam nie czekać tylko podzielić się nim z Wami od razu.
Mój mąż chwalił więc jest dobre ;) Dzieci chwaliły więc jest dobre ;) Danie jest jadalne więc przepis może pojawić się na blogu.
Soczewica to bardzo dobre źródło białka, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, siarki (piękne włosy i paznokcie), miedzi, cynku, potasu i manganu.
Jak widzicie samo zdrowie.
Zachęcam do wypróbowania :)
Kaloryczność:
Jeden gołąbek (ok. 92 g) ma ok. 115 kcal 
Łyżka sosu pomidorowego (ok. 15 g) ma ok 8 kcal
 
Składniki (mi wyszło 14 sztuk): 
Przygotowanie:
  1.  Kapustę podgotowujemy w małej ilości osolonej wody (ok. 15 minut od zagotowania). Wyjmujemy z garnka, studzimy, obieramy z liści.
    UWAGA ! Wodę w której gotowała się kapusta zlewamy do kubka lub miseczki. Nie wylewamy!
  2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 - 20 minut).
  3. Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy ugotowaną soczewicę, surowy ryż i otręby. Doprawiamy do smaku pieprzem.
  4. Farszem smarujemy liście kapusty i zawijamy w gołąbki.
  5. Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą w której gotowała się kapusta (jeśli jest jej za mało dolewamy świeżej wody). Woda ma w 3/4 zakrywać gołąbki. Gołąbki przykrywamy talerzem (aby nie miały możliwości "ruchu"), garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 30 minut.
Sos pomidorowy:

Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Wyłączamy, zaklepujemy śmietaną, dodajemy koperek.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved