Img

Wegetariańska zapiekanka z dynią, bakłażanem i mozzarellą

Danie dla lubiących bakłażana i dynię. Doskonałe na obiad lub nawet na kolację. Świetne dla wegetarian. Moja wersja jest nawet bezglutenowa bo okazało się że akurat taki mam makaron ;)
Zapiekanka z dynią, bakłażanem i mozzarellą. Przygotowałam ją wczoraj na kolację dla moich dzieci.
Najbardziej lubią ten spieczony, lekko twardy makaron z samej góry. Górna warstwa cieszy się największą popularnością. Rodzice jedzą dolne warstwy :)
Przypuszczam że większość z Was zasypie mnie zaraz pytaniami, jak to możliwe że moje dzieci zjedzą takie danie. Owszem zjedzą ale do tego etapu dochodziliśmy długo ;)  Nic nie dzieje się nagle. Wszystko przed Wami ;)
Początkującym radzę rozgotować warzywa aby stały się "nierozpoznawalne".
Jeśli ktoś nie lubi bakłażana, który jest tu mocno wyczuwalny niech zastąpi go cukinią.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ważąca 450 g ma ok. 352 kcal
Składniki dla 4 osób:
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, lekko studzimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucić pokrojonego w kostkę bakłażana i cebulę, solimy, podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy do makaronu.
  3. Na patelnię na której smażyliśmy bakłażana wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, delikatnie oprószamy imbirem (można dodać świeży), dodajemy mód, smażymy chwilę i podlewamy wodą. Dusimy ok. 5 minut. Dodajemy do makaronu.
  4. Dokładnie mieszamy makaron z bakłażanem i dynią po czym podajemy drobniutko posiekaną mozzarellę i ponownie dokładnie mieszamy. Można kupić mozzarellę już w wiórkach co zdecydowanie ułatwia i przyspiesza przygotowanie zapiekanki.
  5. Masę makaronową wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przyklepujemy aby wyrównać i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 - 30 minut.
Gotowe ;)



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved