Img

Skrobia oporna – dobra dla cukrzyka, dobra dla każdego. Cykl dla „cukrzyków” – Odsłona III

Skrobia źle się kojarzy. W przewodzie pokarmowym bardzo szybko ulega strawieniu do glukozy, tym samym szybko podnosząc jej poziom we krwi i powodując gwałtowny wyrzut insuliny.
Zarówno w diecie cukrzyka jak i każdej osoby dbającej o sylwetkę produkty z wysoką zawartością skrobi nie są mile widziane.
A skrobia oporna ?
Co to takiego ?
Czy znajdzie się tu cukrzyk, który słyszał o niej wcześniej ?
O skrobi opornej miałam pisać już jakiś czas temu, ale doszłam do wniosku, że napiszę o niej w cyklu "cukrzycowym" bo kto jak kto, ale cukrzyk powinien być nią żywo zainteresowany.

Skrobia oporna powstaje w wyniku poddania skrobi działaniu wysokiej temperatury w małej ilości wody.
W wyniku tego procesu dochodzi do uszkodzenia jej struktury. Tak zmodyfikowanej skrobi nasz organizm nie trawi.
Podobnie dzieje się kiedy po przygotowaniu, produkt z zawartością skrobi schłodzimy. W wyniku procesu retrogradacji (przemiany formy spiralnej w liniową) ilość strawnej skrobi znacznie się ograniczy.
Niemniej jednak najlepsze efekty uzyskamy w wyniku pierwszego procesu czyli podgrzewając produkt z zawartością skrobi w małej ilości wody.

Skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych w związku z czym nie ulega strawieniu do glukozy i wchłonięciu w jelicie cienkim. Podobnie jak błonnik przechodzi do jelita grubego by tam z pomocą mikroflory ulec fermentacji, wypełnić jelito, poprawić perystaltykę, zebrać co trzeba i pomóc usunąć.
Dodatkowo skrobia oporna, podobnie jak błonnik obniża ph okrężnicy i poziom cholesterolu.

Dla cukrzyka to bardzo dobra wiadomość. Zastanawia mnie dlaczego informacje o skrobi opornej w poradnikach dla cukrzyków występują w ilości śladowej. W niektórych nie ma ich wcale.
Być może w obawie przed nadmierną konsumpcją węglowodanów ;)

Urządzenie do gotowania na parze powinno być dla cukrzyka sprzętem pierwszej potrzeby i nie ma znaczenia czy kupicie wysokiej klasy parowar, garnek do gotowania na parze czy po prostu zwykłą nakładkę na standardowy garnek. Efekt będzie taki sam.
Na parze gotujcie brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, marchewkę, ziemniaki etc.
Kasze, strączki, makarony czy inne ziarna gotujcie wcześniej i zostawiajcie do ostygnięcia. Ponownie odgrzane nie stracą na smaku a zawarta w nich, już zmodyfikowana skrobia będzie dla Was lepsza.
Świetnie się to sprawdza w przypadku boxów z obiadem do pracy, który przygotujecie dzień wcześniej wieczorem a rano zabierzecie do pracy. Skrobia zawarta w produktach ulegnie modyfikacji i będzie skrobią oporną.

WAŻNE !
Korzystajmy ze skrobi opornej ale jej występowanie nie oznacza, że cukrzyć może teraz zjeść pół talerza ziemniaków.
Ilość na talerzu ma pozostać ta sama! Zmieniajmy tylko strukturę skrobi.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved