Penne z łososiem i warzywami w sosie jogurtowym
Dziś mam dla Was propozycję na szybki obiad, w sam raz na piątek.
Penne z wędzonym łososiem i warzywami w sosie jogurtowym to danie bogate i w cenne kwasy Omega 3 i w błonnik i w witaminy i minerały.
Nasza kora mózgowaw 40 % zbudowana jest z kwasu Omega 3 - DHA. Fosfolipidy błon synaptosomów i pęcherzyków synaptycznych istoty szarej mózgu zawierają do 40 % DHA.
Ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości czy jeść tłuste ryby ?
Warto zrobić więcej bo następnego dnia po odgrzaniu, jak wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą smakuje jeszcze bardziej.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 430 kcal
Składniki dla 2 osób:
- 220 g fasolki szparagowej
- 100 g wędzonego łososia
- biała część pora (80g)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne
- łyżka oliwy
- mała cukinia (400 g)
- sól
Przygotowanie:
- Białą część pora przekrawamy na pół. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół i w drobne paseczki. Fasolkę kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w małe kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pora, jak się zeszkli dodajemy cukinię, delikatnie solimy i dusimy pod przykryciem 1-2 minuty (cukinia nie może się rozgotować). Dodajemy ugotowaną fasolkę i pokrojonego w kawałki łososie. Smażymy 2 minuty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką.
- Po 2-3 minutach do warzyw i łososia dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
- Sos z warzywami mieszamy z ugotowanym al dente makaronem penne. Można posypać koperkiem .