Img

Penne z łososiem i warzywami w sosie jogurtowym

Dziś mam dla Was propozycję na szybki obiad, w sam raz na piątek.

Penne z wędzonym łososiem i warzywami w sosie jogurtowym to danie bogate i w cenne kwasy Omega 3 i w błonnik i w witaminy i minerały.
Nasza kora mózgowaw 40 % zbudowana jest z kwasu Omega 3 - DHA. Fosfolipidy błon synaptosomów i pęcherzyków synaptycznych istoty szarej mózgu zawierają do 40 % DHA.
Ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości czy jeść tłuste ryby ?

Warto zrobić więcej bo następnego dnia po odgrzaniu, jak wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą smakuje jeszcze bardziej.

 Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 430 kcal 

Składniki dla 2 osób: 
Przygotowanie: 
  1. Białą część pora przekrawamy na pół. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół i w drobne paseczki. Fasolkę kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cukinię kroimy w małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pora, jak się zeszkli dodajemy cukinię, delikatnie solimy i dusimy pod przykryciem 1-2 minuty (cukinia nie może się rozgotować). Dodajemy ugotowaną fasolkę i pokrojonego w kawałki łososie. Smażymy 2 minuty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką.
  3. Po 2-3 minutach do warzyw i łososia dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  4. Sos z warzywami mieszamy z ugotowanym al dente makaronem penne. Można posypać koperkiem .



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved