
Wegetariański/wegański krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym
Troszeczkę nam się ochłodziło, więc ciepła zupka sprawdzi się idealnie. I na obiad i na kolację. Mający możliwość odgrzania, mogą ją nawet zabrać w słoiku do pracy. Doskonale się komponuje z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub grzanką z razowego chleba.
Krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym to propozycja także dla wegetarian i wegan. Jest bez jakiegokolwiek mięska i bez wywaru.
Zupka jest ciekawa w smaku bo jest jednocześnie delikatna i wyrazista. Seler genialnie tu pasuje.
Ktoś kto miał okazję jeść krem z selera (będzie przepis) wie dlaczego :)
Cukinia użyta do zupy ma być młoda, nie przejrzała, ponieważ aby zachowała najwięcej wartości będziemy jej używać ze skórką. Jeśli kipicie cukinię przejrzałą, niebotycznie wielką będzie miała twardą skórę i nie będzie się nadawała. Małe cukinie są zresztą dużo smaczniejsze.
Wiecie że 100 g cukinii to tylko 15 kcal ?
Kaloryczność:
400 ml zupy ma ok. 240 kcal
Mi z przepisu wyszły 3 L zupy. Całość ma ok. 1800 kcal

Składniki:
- 1,5 kg cukinii (cukinie mają być młode, nie przejrzałe ponieważ gotujemy ze skórką i mają być bez pestek)
- 2 średnie cebule
- 5 ziemniaków
- 500 g selera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,2 L wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- sól, szczypta pieprzu ziołowego i pół płaskiej łyżeczki mielonego imbiru,
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie myjemy ( szorujemy skórkę), usuwamy ewentualne pestki (w młodej nie powinno ich być, a jeśli są to w minimalnej ilości) i kroimy na kawałki.
- W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera, smażymy 2-3 minuty po czym dodajemy całą cukinię. Smażymy aż cukinia się zeszkli i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie,
- Wyłączamy ogień, dodajemy pieprz ziołowy i imbir i lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładką masę. Do zblendowanej zupy wlewamy mleczko kokosowe i ponownie blendujemy.
Gotowe !