Soczysty filet z kurczaka z bakłażanem i serem blue
A może tak coś na obiad lub uroczystą proszoną kolację ?
Takiego dania nie powstydzicie się na pewno. Soczysty filet z kurczaka, pod pierzynką z bakłażana i sera blue to moje najnowsze odkrycie. Moja najnowsza inspiracja ;) Przez ostatnie dwa tygodnie gotowano dla mnie, więc teraz nadrabiam zaległości ;)
Jeśli zamarynujecie kurczaka dzień wcześniej lub np. rano przed wyjściem do pracy przygotowanie całości zajmie Wam nie więcej niż 20 minut.
Prosty skład a całość komponuje się ze sobą genialnie. Dla miłośników imbiru i sera blue to prawdziwa gratka. Smak podkreśla też dodatek lubczyku.
Takiego kurczaczka polecam z fasolką szparagową i kaszą jęczmienną perłową lub po prostu z mixem sałat z winegretem i warzywami. W obydwu wersjach smakuje wybornie.
Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby to ok. 250 kcal
- 500 g fileta z kurczaka (120 g na osobę)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- marynata: sól, imbir (łyżeczka startego), lubczyk, oliwa
- 2 łyżki oliwy
- bakłażan
- 50 ml wody
- 80 g sera niebieskiego (20 g na osobę)
- Kurczaka posolić, natrzeć oliwą wymieszaną z imbirem i rozgniecionym czosnkiem i oprószyć lubczykiem. Odstawić na minimum pół godziny. Można zamarynować kilka godzin wcześniej (im dłużej marynujemy, tym lepiej).
- Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki.
- Na patelnię na której smażyła się cebula włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony, aż mięso z różowego stanie się białe. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni ułożyć pokrojone w krążki bakłażany, posolić i obsmażać delikatnie z każdej strony na minimalnym ogniu. Bakłażanów ma być podwójna ilość.
- Na każdym krążku bakłażana układamy warstwowo: kurczaka i cebulę i przykrywamy warstwą bakłażana.
- Na patelnię wlewamy 50 ml wody, na bakłażanie kładziemy ser niebiski (20 g na porcję) i przykrywamy pokrywką. Dusimy 7 minut na minimalnym ogniu.