Img

Soczysty filet z kurczaka z bakłażanem i serem blue

A może tak coś na obiad lub uroczystą proszoną kolację ?
Takiego dania nie powstydzicie się na pewno. Soczysty filet z kurczaka, pod pierzynką z bakłażana i sera blue to moje najnowsze odkrycie. Moja najnowsza inspiracja ;) Przez ostatnie dwa tygodnie gotowano dla mnie, więc teraz nadrabiam zaległości ;)

Jeśli zamarynujecie kurczaka dzień wcześniej lub np. rano przed wyjściem do pracy przygotowanie całości zajmie Wam nie więcej niż 20 minut.
Prosty skład a całość komponuje się ze sobą genialnie. Dla miłośników imbiru i sera blue to prawdziwa gratka. Smak podkreśla też dodatek lubczyku.
Takiego kurczaczka polecam z fasolką szparagową i kaszą jęczmienną perłową lub po prostu z mixem sałat z winegretem i warzywami. W obydwu wersjach smakuje wybornie.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby to ok. 250 kcal

Składniki dla 4 osób : 
Przygotowanie:
  1. Kurczaka posolić, natrzeć oliwą wymieszaną z imbirem i rozgniecionym czosnkiem i oprószyć lubczykiem. Odstawić na minimum pół godziny. Można zamarynować kilka godzin wcześniej (im dłużej marynujemy, tym lepiej).
  2. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki.
  3. Na patelnię na której smażyła się cebula włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony, aż mięso z różowego stanie się białe. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
  4. Na tej samej patelni ułożyć pokrojone w krążki bakłażany, posolić i obsmażać delikatnie z każdej strony na minimalnym ogniu. Bakłażanów ma być podwójna ilość.
  5. Na każdym krążku bakłażana układamy warstwowo: kurczaka i cebulę i przykrywamy warstwą bakłażana.
  6. Na patelnię wlewamy 50 ml wody, na bakłażanie kładziemy ser niebiski (20 g na porcję) i przykrywamy pokrywką. Dusimy 7 minut na minimalnym ogniu.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved