Fit pulpeciki z tajemniczym dodatkiem, duszone w jarzynach
Pulpety zawsze robiłam tradycyjnie, czyli z dodatkiem bułki. Owszem była to grahamka, ale jednak bułka.
Jakiś czas temu jedna z Was podrzuciła mi pomysł zastąpienia bułki płatkami owsianymi. W zasadzie pomyślałam sobie, czemu nie. Spróbuję. Ciekawa byłam czy będą wyczuwalne i czy moje dzieci zorientują się co jest w środku.
Do płatków dodałam jeszcze otręby, aby zwiększyć ilość błonnika i tym samym poprawić trawienie mięska ;) Płatki razem z otrębami po zalaniu ciepłą wodą napęczniały i w mięsie stały się kompletnie niezauważalne i niewyczuwalne.
Rewelacja zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy insulnoopornością, kiedy to tego błonnika trzeba jeść jak najwięcej. Pomysł sprzedałam już mojej mamie. Wypróbowany, zaakceptowany :) Teraz podrzucam Wam, a zwłaszcza tym, którzy do płatków są nastawieni sceptycznie. Ze szczególnym nastawieniem na panów mężów, którzy są niejako przymuszeni przez żony do zdrowego stylu życia.
Kochani ! Nie czuć ich, a działają.
Pulpety są duszone w sosie z warzywami. Świetne dla dzieci.
Jeśli dziecko "boi się warzyw" trzeba je pokroić drobniutko, tak aby się rozgotowały i pojedyncze osobniki wtopiły się w otoczenie.
Kaloryczność:
Jeden pulpet to ok. 90 kcal
200 ml sosu to ok. 130 kcal
Składniki na pulpety (mi wyszło 12 sztuk ):
- 500 gramów mięsa z indyka
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- średnia cebula
- jajko
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- oliwa do podsmażenia
Przygotowanie:
- W maszynce mielimy mięso i cebulę.
- Płatki owsiane i otręby przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą do zakrycia. Odstawiamy na 10 minut.
- Do zmielonego mięsa dodajemy płatki z otrębami (jeśli nie wchłonęły całej wody należy je odcisnąć), jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki.
- Pulpeciki obsmażamy na oliwie. Nie rumienimy. Chodzi o to aby "zamknąć" mięso.
Składniki na sos:
- szklanka fasolki szparagowej
- jedna średnia cebula
- 2 czerwone papryki
- 500 ml passaty pomidorowej (przecier)
- 150 ml wody
- ząbek czosnku
- sól, łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i fasolkę szparagową, smażymy 2-3 minuty często mieszając. Dodajemy passatę pomidorową, wodę, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
- Do sosu wkładamy pulpety i dusimy ok. 10 minut.