Śniadaniowa jaglanka z owocami i wanilią na dwa sposoby
Jaglanka to doskonała alternatywa dla owsianki. Powstaje z nasion prosa i jako jedyna z kasz ma działanie alkalizujące, czyli odkwaszajace. O równowadze kwasowo - zasadowej pisałam TU. Ponadto jest bezglutenowa i ze wszystkich kasz ma najwięcej witamin z grupy B, żelaza i miedzi.
Z cenniejszych informacji warto wiedzieć, że kasza jaglana ma właściwości przeciwzapalne i odśluzowujące, oraz zawiera krzemionkę, która oprócz tego że świetnie działa na skórę i paznokcie, to dodatkowo krzem zapobiega odwapnieniu kości i poprawia przemianę materii. Kasza jaglana zawiera także sporo witaminy E (naturalny antyoksydant) i korzystnie wpływającej na pamięć lecytyny.
Mi najbardziej smakuje jaglanka z owocami. Jadłam z truskawkami, malinami, jabłkiem, brzoskwiniami, morelami, borówkami i jagodami.
W zasadzie jeśli chodzi o owoce, nie ma tu ograniczeń .
Wiem, że kasza jaglana nie jest popularna i na stołach Polaków pojawia się bardzo rzadko.
Kto nigdy nie jadł jaglanki zachęcam. Jest smaczna i ma dużo wartości odżywczych.
Mam dla Was dwa sposoby przygotowania jaglanki, w zależności od tego jakich użyjemy owoców.
Mam dla Was dwa sposoby przygotowania jaglanki, w zależności od tego jakich użyjemy owoców.
Kaloryczność:
Porcja jaglanki ma ok. 450 kcal
Sposób przygotowania dla owoców typu truskawki, poziomki, maliny, jagody.
Składniki dla jednej osoby:
Składniki dla jednej osoby:
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka wody
- garść dowolnych owoców - ja użyłam truskawek
- 3/4 szklanki mleka - ja użyłam owsianego, ale można też użyć zwykłego
- pół łyżeczki miodu
- mała szczypta soli
- odrobina wanilii (ok. pół centymetra z laski) lub 2-3 krople naturalnego aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Kaszę dokładnie płuczemy na sitku (można przelać wrzątkiem). Mieszamy z wodą, delikatnie solimy, przekładamy do garnka i gotujemy na maleńkim ogniu, pod przykryciem przez ok. 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy odrobinę wody.
- Miękką kaszę, mieszamy z miodem i wanilią.
- Owoce miksujemy z mlekiem i łączymy z lekko wystudzoną jaglanką.
Sposób przygotowania dla owoców typu jabłka, brzoskwinie, morele.
Składniki dla jednej osoby:
Składniki dla jednej osoby:
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka (roślinne lub zwykłe)
- garść dowolnych owoców
- pół łyżeczki miodu
- mała szczypta soli
- odrobina wanilii (ok. pół centymetra z laski) lub 2-3 krople naturalnego aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Kaszę dokładnie płuczemy na sitku. Mieszamy z mlekiem, delikatnie solimy, przekładamy do garnka i gotujemy na maleńkim ogniu przez ok. 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy odrobinę mleka.
- Miękką kaszę, mieszamy z miodem i wanilią, dodajemy pokrojone owoce i dokładnie mieszamy.
- Kaszy z owocami nie gotujemy, tylko przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut.
Gotowe :)