Img

Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego

Pstrąg tęczowy w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego to moje ostatnie kulinarne odkrycie inspirowane mintajem w sosie orzechowym, którego jadłam w Hotelu Lidia.
Zaciekawiło mnie połączenie ryby i orzechów, bo na pierwszy rzut oka wydało mi się niemożliwym, aby te dwa składniki mogły z sukcesem iść w parze. A jednak :) Rybka bardzo mi smakowała i postanowiłam odtworzyć to danie w domu.

Nie byłabym jednak sobą, gdybym odtworzyła je dokładnie. Zresztą dokładne odtworzenie nie było możliwe, ponieważ nie miałam przepisu. Musiałam działać intuicyjnie.
Lubię ten etap tworzenia, ponieważ gotowanie to zabawa i tworząc każdy przepis, nigdy do końca nie wiem jaki będzie efekt końcowy.
Postanowiłam pójść w stronę kuchni tajskiej. Ryba lubi się z mlekiem kokosowym, a mleko kokosowe lubi się z orzechami. To połączenie musiało się udać. I udało się ;)


Kaloryczność: 
Porcja obiadowa zawierająca 130 gramów ryby, 3 łyżki sosu, 
100 gramów brokułów i 50 gramów pełnoziarnistego makaronu (waga przed ugotowaniem) to ok. 520 kcal  

Składniki dla 3 osób: 
Sos orzechowy :
(Łyżka sosu orzechowego ok. 25 gramów to ok. 60 kcal ) 
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Delikatnie obsmażamy pstrąga z każdej strony.
  2. Zdejmujemy rybę z patelni, wrzucamy pokruszone orzechy (można je pokruszyć bardziej, można je nawet zmielić) i smażymy minutę.
  3. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy. Gotujemy 4-5 minut do zredukowania wody. Doprawiamy szczyptą imbiru.
  4. Do sosu wkładamy rybę i dusimy ok. 5 minut na małym ogniu (sos nie może bulgotać).



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved