Img

Live Cooking i przepis szefa kuchni na dorsza na maślanych szparagach z sałatką z młodego szpinaku, pomidorków cherry i mozzarelli

Wczoraj miałam okazję uczestniczyć w tzw. live cooking z udziałem szefa kuchni Hotelu Lidia Spa & Wellness w którym jestem od poniedziałku, i mam dla Was przepis na bardzo proste w wykonaniu, a zarazem bardzo wykwintne danie.

Live cooking odbywa się w w hotelowej restauracji każdego tygodnia podczas kolacji.
Na żywo, przy gościach przygotowywane jest danie z wybranej kuchni świata.
Wczorajsze danie to raczej danie kuchni polskiej, z wykorzystaniem składników sezonowych jakimi są szparagi, i bałtyckiego dorsza, którego można tu kupić codziennie prosto z kutra.
Podoba mi się, że szef kuchni kupuje świeże ryby rano w porcie, i nigdy nie wiadomo jaka ryba będzie dziś na obiad czy kolację ;)

Dorsz na maślanych szparagach 
z sałatką z młodego szpinaku, 
pomidorków cherry i mozzarelli
Składniki na jedną porcję:
Ryba:
Przygotowanie:
  1. Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy drobniutko posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i delikatnie smażymy dorsza obtoczonego w mące kukurydzianej. 
UWAGA ! Dorsz nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Jeśli go przesmażymy będzie suchy !
 
Maślane szparagi:
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy 1 minutę często mieszając.
  2. Na patelnię wrzucamy oczyszczone i pokrojone szparagi, dodajemy sól, pieprz, cukier trzcinowy i natkę pietruszki. Smażymy na delikatnym ogniu, aż szparagi będą miękkie (czas zależy od grubości szparagów).
 
Sałatka z młodego szpinaku:
Przygotowanie:
Szpinak mieszamy z pomidorkami, pokrojoną w piórka cebulą i serem mozzarella. 
Polewamy dressingiem.
 
Dressing:
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mi do tego celu najlepiej sprawdza się blender.  

Całe danie na koniec przyozdabiamy kiełkami groszku. 

Kaloryczność:
Całe danie ma ok. 480 kcal 

 

Jeśli danie przygotowane podczas live cooking nie do końca komuś pasuje, bo jest powiedzmy z kuchni azjatyckiej, a za taką nie przepada, może oczywiście wybrać sobie cokolwiek innego z bufetu, a jest w czym wybierać.
Wszystko jest świeże i ciekawie przyprawione. Każdy fan zdrowego odżywiania świetnie się tu odnajdzie. 
Na szczególną uwagę zasługuje szeroki wachlarz różnego typu sałat, warzyw, ryb na różne sposoby, fajnie przyprawionych i ciekawie podanych mięs, zup, dań na ciepło i przystawek.  
Przywiozę stąd mnóstwo inspiracji.


Terrina im. z łososia zawinięta w nori - rewelacja (po lewej) ! 
Carpaccio wołowe z gruboziarnistą solą jadłam pierwszy raz w życiu i jest naprawdę rewelacyjne.
Mintaj w sosie orzechowym - koniecznie do powtórzenia w domu. Sos genialny !




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved