Img

Pełnowartościowy lunch do zabrania do pracy. Jak przygotować go rano w 10-15 minut ?

Osoby korzystające z jadłospisów, pomysłów na obiady do zabrania do pracy mają bez liku.
Jeśli w miejscu pracy mamy możliwość podgrzania posiłku, pole do popisu mam jeszcze większe, ponieważ zabrać możemy w zasadzie większość potraw (nawet zupę).
W związku z licznymi pytaniami o dania z wykorzystaniem kaszy gryczanej, które można zabrać do pracy, coś bardzo prostego i szybkiego w wykonaniu.

Najlepiej będzie jeśli przygotujemy to danie rano przed pracą. Im świeższe tym lepsze ;)
Potrzebujemy zaledwie 10-15 minut.
Kaszę gotujemy wieczorem poprzedniego dnia i wkładamy do lodówki. Warzywa dodajemy rano.
Minimalny czas marynowania mięsa to 30 minut, ale mięso koniecznie zamarynujmy wieczorem poprzedniego dnia, będzie kruche i aromatyczne.
To co musimy zrobić rano to usmażyć kurczaka ( w pergaminie bez tłuszczu) i warzywa, i połączyć je z kaszą. 10-15 minut spokojnie wystarczy.
Wykorzystujemy mrożonkę warzywną. Po pierwsze oszczędzam w ten sposób czas, po drugie mamy różnorodne warzywa w różnych proporcjach. Mrożone warzywa zachowują wszystkie wartości.
Ja często jem to danie także na zimno. Po usmażeniu kroję wtedy kurczaka w cienkie paski, lub kostkę.

Kaloryczność: 
Porcja widoczna na zdjęciu,
zawierająca 100 g mięsa z kurczaka i 370 g warzyw z kaszą gryczaną, 
to ok. 440 kcal
 
Składniki dla jednej osoby: 
Do przygotowania kurczaka: 
Przygotowanie:
  1. Fileta z kurczaka nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami. Przekładamy do szklanki i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki. Minimalny czas marynowania to 30 minut.
  2. Zamarynowane mięso owijamy w papier pergaminowy (jak cukiereczek)  i smażymy na suchej patelni grillowej ok. 2 minut z każdej strony. Na koniec zdejmujemy papier i smażymy 1 minutę z każdej strony. Uzyskamy w ten sposób ładne podłużne paseczki.
    Jeśli używamy zwykłej patelni teflonowej, mięso smażymy w pergaminie ok. 3 minuty z każdej strony.
 
Do przygotowania kaszy z warzywami
Przygotowanie: 
  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (należy ją wcześniej dobrze przepłukać). Jedna część kaszy na dwie części wody.
  2. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy warzywa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mieszamy.
    Opcjonalnie można dodać kilka kropel sosu sojowego lub szczyptę imbiru.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved