
Wegetariański orientalnie przyprawiony krem ze szparagów z fenkułem ! 300 ml zupy to tylko 138 kcal !
Sezon na szparagi powolutku dobiega końca, więc mam nadzieję, że jeszcze uda Wam się wypróbować mój najnowszy przepis na zupę krem.
Jest inny niż, ten który znajduje się już na blogu (klik), ponieważ ten pierwszy jest bardzo delikatny w smaku.
Mój najnowszy krem ze szparagów przyprawiłam orientalnie. Nie jest pikantny, ale zdecydowany w smaku.
Lekko anyżkowy smak kopru włoskiego, doskonale współgra z curry i sosem sojowym. Całość dopełnia szczypta imbiru, będąca taką wisienką na torcie ;)
Smak jest bardzo ciekawy i powiem szczerze, że zarówno mnie, jak i mojej rodzinie ta wersja smakuje bardziej.
Zupa jest wegetariańska, ale nic nie sto na przeszkodzie, aby "mięsożercy"zrobili ją na wywarze np. ze skrzydełek. Doskonale będą tu pasowały.
Porcja 300 ml (bez grzanek) ma ok. 138 kcal

- 2 spore pęczki białych szparagów
- pół fenkuła (kopru włoskiego)
- 3 ziemniaki
- biała część pora ok. 10 cm, lub mała cebula
- łyżka klarowanego masła
- litr wody
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta imbiru
- sól
- Koper włoski i białą część pora (lub cebulę) kroimy w małe kawałki (można w kostkę). Szparagi i ziemniaki obieramy ze skórki i również kroimy w małe kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy warzywa i szklimy bez przykrycia ok. 5 minut, często mieszając.
- Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu 20 minut (licząc od zagotowania).
- Do zupy dodajemy sos sojowy, curry, pieprz ziołowy i imbir. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
- Zupę blendujemy na jednolitą masę.