Img

Łosoś w sosie Teriyaki, duszony na parze w warzywach, podany z młodą glazurowaną marchewką

Sos Teriyaki - nowość, bo jeszcze go na blogu nie było, i być może wielu z Was jeszcze nie miało z nim do czynienia. Ja odkryłam go całkiem niedawno i bardzo przypadł mi do gustu. W weekend testowałam go także na kurczaku, i cała rodzina była zachwycona. Kurczak pojawi się na blogu, ale dziś ryba.

Łosoś marynowany w sosie Teriyaki, duszony na parze w warzywach, a dokładniej w ich zielonej części, czyli natkach, które nadają mu cudownego aromatu.
Aromat wszystkich natek w połączeniu z aromatem sosu Teriyaki, tworzą fajną całość.
Rybę marynujemy całą noc, ale to nie oznacza, że danie jest czasochłonne i skomplikowane, bo przygotowanie całości nie zajmie Wam więcej niż 30 minut.
Łososia wrzucamy do kąpieli w Teriyaki na noc, i obiad robimy na przykład po przyjściu z pracy.
Sos Teriyaki ma tą zaletę, że im dłużej kąpie się w nim mięsko, tym lepiej.
Rybkę zjemy w towarzystwie sosu na bazie miodu, śmietany 12% i sosu Teriyaki w którym się moczyła, oraz młodych glazurowanych marchewek.
Tak przyrządzone marchewki, teraz kiedy są młode, podaję do większości dań obiadowych.
Koniecznie musicie wypróbować.

Kaloryczność porcji łososia dla jednej osoby czyli 130 gramów to ok. 260 kcal 
Dwie glazurowane młode marchewki to ok. 30 kcal
Łyżka stołowa sosu (ok. 25 g) to ok. 20 kcal
 
Cały obiad składający się ze 130 g łososia, 2 marchewek i 6 łyżek sosu 
to ok. 410 kcal
Składniki dla 2 osób: 
Przygotowanie: 
  1. Łososia zalewamy sosem Teriyaki i odstawiamy na noc do lodówki. Można zalać wieczorem i zrobić po przyjściu z pracy. Im dłużej się marynuje, tym lepiej.
  2. Zieleninę od włoszczyzny myjemy i kładziemy w naczyniu do gotowania na parze.
  3. Na włoszczyźnie kładziemy łososia i oprószamy solą.
  4. Łososia wywracamy na brzuszek, przykrywamy pokrywką i dusimy na parze przez 10 -12  minut.
  5. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy miód, i wlewamy sos Teriyaki w którym moczyła się ryba. Jak sos z miodem dokładnie się połączą, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.
  6. Młode marchewki myjemy i delikatnie skrobiemy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy marchewki i dusimy pod przykryciem na minimalnym ogniu, często przekręcając.
  7. Jak będą miękkie (czas zależy od grubości marchewek) na patelnię dodajemy cukier, i glazurujemy ok. 2 minut.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved