Pełnoziarnista tarta z karmelizowanymi jabłkami, pachnąca cynamonem i wanilią
Aż się prosi na słodką niedzielę ;)
Wolno zjeść ?
Kochani, jak zaczniecie jakąkolwiek dietę, bez znaczenia jaką, pierwszą z brzegu, każą Wam wyrzucić węglowodany, coś tam jeszcze, a o cieście to każą w ogóle zapomnieć przez najbliższy miesiąc, czy dwa.
Na widok rodziny, czy znajomych jedzących ciasto zacznie Was skręcać. Będziecie myśleć tylko o tym, aż rozboli Was głowa.
Po zakończeniu takiej diety pierwsze co zrobicie to rzucicie się na ciastka, czy ciasta jak szaleni. Takie są skutki diet. Efekt jojo przerabiała w swoim życiu co druga kobieta.
A przecież życie musi mieć smak, a jedzenie ma dawać radość.
Mój sposób odżywiania, i będę to powtarzać jak mantrę, nie jest dietą, w powszechnym tego słowa znaczeniu. To sposób w jaki należy się odżywiać, aby schudnąć bez efektu jojo i zachować szczupłą sylwetkę.
To sposób sprawdzony nie tylko na mnie, ale na tysiącach już moich czytelników, którzy stosują moją metodę. Jadłospisy każdego tygodnia czyta średnio 8 000 osób.
Dziś proponuję Wam tartę z karmelizowanymi jabłkami. Tak ! Ciasto z cukrem.
Jeśli na co dzień odżywiacie się zdrowo, naturalnie, bez chemii i polepszaczy, dbacie o siebie, jesteście aktywni, to jeśli w niedzielę zjecie ciasto, Wasz organizm nawet tego nie zauważy.
W ubiegłą niedzielę, kiedy upiekłam tę tartę zjadłam 2 kawałki i 3 ciastka owsiane. Szaleństwo !
Był Światowy Dzień Pieczenia. Po zjedzeniu słodkości poszliśmy rodzinnie na rower. Zrobiliśmy 16 kilometrów.
Czy moja waga to słodyczowe szaleństwo w ogóle zauważyła? NIE !
Dlaczego?
Bo mój metabolizm działa jak piec. A organizm nastawiony na spalanie, spala wszystko.
Gdybym jadła takie porcje co drugi dzień, zauważyłby to na pewno, ale raz w tygodniu nie zauważy.
No to smacznego ;)
- 400 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 gramów masła
- 2 jajka
- 3 łyżki zimnej wody
- 5 łyżek cukru trzcinowego (może być zwykły)
- szczypta soli
- 5 dużych jabłek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- cynamon
- wanilia lub aromat waniliowy (nie wanilinowy)
- Do przesianej mąki dodajemy miękkie masło, jajka, cukier, szczyptę soli i 3 łyżki zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto (ja używam malaksera). Im szybciej i im krótszy kontakt ciasta z rękami, tym lepiej, bo kruche ciasto nie lubi ciepła. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy jabłka, które obieramy i kroimy w pół talarki.
- Rozgrzewamy wysoką patelnię (najlepiej teflonową) i wsypujemy cukier. Po kilku minutach zacznie się karmelizować. Cukru nie mieszamy bo przyklei się do łyżki.
Na karmel wrzucamy jabłka i energicznie mieszamy. Smażymy 2-3 minuty. Do jabłek dodajemy cynamon i wanilię i dokładnie mieszamy. - Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tworząc krążek. Wypełniamy ciastem formę do tarty, nakłuwamy widelcem i układamy jabłka.
- Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 stopni, zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 10 minut.