Img

Puszyste lody bez maszyny – moja autorska receptura! Ręczę za jakość tych lodów !

Po publikacji artykułu na temat lodów dostępnych na rynku(klik), prosiliście o przepis na domowe lody.
Weekend za pasem, więc postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na domowe lody, bez użycia maszynki do lodów, aby każdy mógł je sobie zrobić na weekend. A zrobi je każdy kto ma w domu mikser, garnek i metalową miskę.
Receptura i sposób wykonania jest mój, autorski i ręczę za niego ;)
Lody wykonane ściśle według rozpiski, nie mają prawa się nie udać.

Jak już wspomniałam w artykule, aby lody były smaczne i puszyste muszą być odpowiednio napowietrzone i to jest klucz.

Na zdjęciach poniżej macie każdy etap powstawania moich lodów. Na każdym widać charakterystyczne bąbelki powietrza, także po zamrożeniu.
Jeśli macie mikser, którego nie trzeba trzymać to genialnie. Jeśli nie, uzbrójcie się w cierpliwość.
Ale cierpliwość zostanie wynagrodzona cudownym smakiem lodów, bez konserwantów, barwników, sztucznych aromatów i podejrzanych dodatków. Sama natura.

Jedna gałka lodów ma ok. 130 kcal  
Przepis na śmietankowo - jogurtowe lody waniliowe 
Przygotowanie:
  1. W wysokiej metalowej misce ucieramy żółtka z 5 łyżkami cukru na kogel mogel ok. 4 minut. Masa ma być prawie sztywna i po naciśnięciu palcem, mieć konsystencję pianki.
  2. Do masy jajecznej dodajemy prawdziwą wanilię rozcinając laskę i wydłubując czarne ziarenka. Mieszamy.
  3. Miskę z masą jajeczną stawiamy na garnku z gotującą się wodą (pod garnkiem minimalny ogień) i cały czas mieszamy trzepaczką ok. 3-4 minut. Masa ma mieć konsystencję kremu.
    Zdejmujemy masę z garnka z wodą i ubijamy aż wystygnie. Po ostygnięciu dodajemy po łyżce jogurtu greckiego cały czas ubijając.
  4. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru.
  5. Do śmietany kremówki cały czas miksując dodajemy po łyżce masy jajecznej. Jak masy się połączą wlewamy do pojemnika i zamrażamy.
    Zwróćcie uwagę na pęcherzyki powietrza w masie. Masa ma być dobrze napowietrzona. 
    Chcąc zrobić lody czekoladowe, czekoladę dodajemy do masy jajecznej przed postawieniem jej na garnku z wodą (tak samo jak z wanilią). W przypadku lodów owocowych owoce należy najpierw zmiksować i dodać do masy jajecznej w tym samym momencie w którym dodaje się wanilię i czekoladę.
    Chcąc zrobić lody śmietankowe nie dodajemy wanilii.
Po wyjęciu lodów z zamrażarki nadal widać pęcherzyki powietrza. 
Dobrze napowietrzone lody są delikatne i puszyste. 

Po wyjęciu z zamrażarki, a przed formowaniem kulek odczekaj 5 minut.




Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved