Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską
Prognozy pogody na nadchodzący weekend, są delikatnie mówiąc mało optymistyczne. Warto więc już teraz zaplanować sobie ten czas i spędzić go w miłym towarzystwie. Dobre jedzenie ma tu niebagatelne znaczenie.
Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską sprawdzą się zarówno na kolacji ze znajomymi, rodzinnym spotkaniu, jak i kolacji we dwoje. Kremowy serek mascarpone doskonale komponuje się z awokado i świeżą miętą. Smak całości wyostrza i podkreśla bardzo delikatna nuta czosnku.
Roladki możecie zrobić bez szynki parmeńskiej, jednak jej lekko wędzony smak bardzo mi tu pasuje ;)
Przekąska jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu.
Kaloryczność jednej roladki to ok. 70 kcal
Składniki na 7 roladek :
- jedna średnia cukinia
- 7 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, lub innej surowej
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki serka mascarpone
- pół ząbka czosnku
- sól
- świeża mięta
Przygotowanie:
- Cukinię kroimy w bardzo cienkie plastry i delikatnie solimy. Grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą (przy użyciu pędzelka silikonowego) patelni grillowej (może być zwykła teflonowa).
- W miseczce ucieramy miąższ awokado, mascarpone, wyciśnięty czosnek i posiekane liście mięty na gładką masę.
- Wystudzone plastry cukinii smarujemy pastą z awokado i przykrywamy plasterkiem szynki. Zwijamy w rulonik.
- Roladki dekorujmy listkami świeżej mięty.