Orkiszowe krokiety z farszem z mięsnym. Jak podgrzać, żeby nie podsmażać ?
Zbliża się sobota, czas przeróżnych zajęć, od sprzątania po rodzinne wycieczki, i czasem w natłoku spraw ciężko znaleźć czasu na zrobienie obiadu. W soboty czas wyjątkowo przecieka przez palce.
Czasem takie dni, zdarzają się także w ciągu tygodnia, jak po pracy czeka nas zebranie w szkole, wizyta u lekarza, czy po prostu chcemy się spotkać z koleżanką, a rodzina musi coś mieć na obiad.
W takie dni krokiety sprawdzą się doskonale. Owszem są pracochłonne, ale jak już staniemy raz przy kuchni i przygotujemy ilość hurtową, mamy jedzenia na dwa dni, a część możemy przecież zamrozić.
Odpuśćcie sobie panierki, czy przysmażanie krokietów na oleju. To niepotrzebnie obciąża żołądek i znacząco wpływa na kaloryczność.
Przygotowane krokiety wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy olejem, lub rozpuszczonym masłem, przykrywamy folią do żywności (błyszczącą stroną do dołu) i zapiekamy w piekarniku 20 minut temperaturze 180 st. Można posypać ziołami, lub dodać ząbek czosnku. Tak przygotowane są pyszne i aromatyczne.
Jeden krokiet ma ok. 200 kcal
Składniki na orkiszowe naleśniki:
- 400 gramów mąki orkiszowej
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 300 ml mleka
- 300 ml gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju
- łyżka oleju do usmażenia pierwszego naleśnika
Przygotowanie:
- Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i mleko. Miksujemy.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i olej. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
- Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
UWAGA ! Pierwszego naleśnika smażymy na patelni z olejem. Kolejne już bez oleju, ponieważ jest on już w cieście. Smażymy na patelni teflonowej.
Składniki na farsz:
- pół kilograma pieczarek
- jedna cebula
- 400 gram surowego skrzydła indyka
- sól, pieprz,
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Skrzydło z indyka gotujemy razem z włoszczyzną (na rosół) . Wywar i warzywa można wykorzystać np. na zupę pomidorową.
- Skrzydło obieramy ze skóry. Samo mięso wykorzystujemy do farszu.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się przyrumienieni dodajemy pokrojone w kawałki pieczarki i smażymy ok. 5 minut, aż puszczą wodę.
- Przy użyciu maszynki do mielenia mięsa, mielimy ugotowane mięso z indyka, oraz odsączone z wody pieczarki z cebulą.
- Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem, smarujemy naleśniki.
Krokiety możemy podsmażać, ale ja tego unikam, bo to zawsze zwiększa kaloryczność potrawy.
Krokiety podaję podpieczone w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.
Jak to zrobić ?
W naczyniu żaroodpornym ułóż krokiety (jedną warstwę), cienko posmaruj oleje, lub rozpuszczonym masłem, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i zapiekaj 20 minut w temp. 180 st.
Przed zapiekaniem posyp świeżymi ziołami, lub delikatnie natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Pycha !