Img

Pełnoziarniste tagliatelle w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego

Mrożony liściasty szpinak mam na czarną godzinę, zawsze w zamrażarce. Pełnoziarnisty makaron to obowiązkowa pozycja każdych zakupów, nawet jeśli akurat w danym tygodniu nie mam planów z nim związanych. Czego, jak czego, ale jogurtu nie zabraknie u mnie nigdy.

Makaron w sosie szpinakowym, na bazie greckiego jogurtu sprawdzi się zawsze. Zawsze wtedy, kiedy nie mam pomysłu na obiad. Zawsze wtedy, kiedy niespodziewanie wpadną znajomi na kolację. Zawsze wtedy, kiedy gorzej się czuję i mam siłę tylko na przygotowanie czegoś bardzo prostego.
Makaron w sosie szpinakowym, uwielbiają moje dzieci co mnie bardzo cieszy.
Koniecznie musicie wypróbować.
Cały sos o wadze 650 gramów ma ok. 420 kcal
Porcja dla jednej osoby składająca się z 2 gniazdek makaronu tagliatelle, 162 gramów sosu i 25 gramów sera feta ma ok. 380 kcal

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
    Jak kulki szpinaku rozmrożą się, solimy i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  3. Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku, aby zahartować. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i zahartowany jogurt wlewamy na patelnię. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.
  4. Do sosu wkładamy makaron i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy serem feta.
    Pokruszony ser feta możemy także dodać do sosu i dokładnie wymieszać.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved