Img

12 propozycji na dania na spotkanie przy grillu. Bez kiełbasy :)

Spotkanie przy grillu, tradycyjne, Polskie, bez kiełbasy ? Przecież to niemożliwe ? Cóż innego lepiej się sprawdzi na grillu, jak nie kiełbaska. Jeszcze jak się ją kupi w okazyjnej cenie. Grzech nie wrzucić na ruszt ;)
Nasze gusta, a może raczej, nasze przyzwyczajenia, doskonale znają producenci i jak zaczyna się sezon grillowy, sieci handlowe prześcigają się w ofertach na grillową kiełbasę. Kto zaoferuje tańszą, ten przyciągnie klienta.
Walka jest zacięta i tu główną rolę gra cena. Jakość odchodzi na dalszy plan, kto by się tym przejmował. Ma być tanio. Ceną mamy wygrać z konkurencją.
Nie miejmy złudzeń, że "kiełbasa" za 9 zł za kilogram (a spotkałam jeszcze tańszą) jest kiełbasą prezentującą jakąkolwiek jakość. Obok prawdziwej, polskiej kiełbasy to ona nawet nie miała szansy poleżeć. Do prawdziwej polskiej kiełbasy bardzo jej daleko.
Nie będę się rozpisywała co w takiej kiełbasie jest. Wystarczy sprawdzić ceny surowego mięsa, a przecież kiełbasa to nic innego jak odpowiednio przygotowane i przyprawione mięso.
Jeśli więc nie macie możliwości zakupienia prawdziwej, tradycyjnej, polskiej, dobrze przyprawionej kiełbaski, darujcie sobie sklepowe podróby i przygotujcie spotkanie przy grillu bez kiełbasy.

Na pierwszy plan mięsko: 
kurczak, karkówka, kofty i ryba
(do wyboru, co kto lubi)

Marynata do kurczaka (ilość na 400-500 gramów fileta)

Przygotowanie:

  1. Fileta z kurczaka kroimy w kawałki.
  2. Oliwę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i imbirem.
  3. Mięso nacieramy solą, oliwą z przyprawami i posypujemy pieprzem cytrynowym.
  4. Odstawiamy na 2-3 godziny.
  5. Każdy kawałek fileta zawijamy w papier pergaminowy. Grillujemy w papierze, dzięki czemu mięso jest aromatyczne i soczyste, bo woda zawarta w mięsie nie odparowuje.
    Tak przygotowane mięso nie będzie suche.

Kupując karkówkę na grilla, zwracajcie uwagę, aby była jasna, miała żywy kolor i aby była delikatnie poprzerastana tłuszczem.
Jeśli mięso jest ciemne, grubo poprzerastane tłuszczem, jakkolwiek nie przyprawicie będzie twarde, bo jest ze starego zwierzaka.

Marynata do karkówki (ilość na 500 gramów mięsa):

Musztardę mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i piwem. Dokładnie nasolone mięso wkładamy do marynaty na minimum 24 godziny (najlepiej na 48) .


Kofty zwane inaczej mini kebabami na patyku to danie kuchni greckiej.

Składniki na kofty: 
  1. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i  odstawiamy na godzinę.
  2. Z mięsa lepimy kofty jak powyżej i odstawiamy na 1- 2 godziny do lodówki.
  3. Kofty grillujemy na aluminiowych tackach wysmarowanych oliwą.

 

Ryba z grilla to doskonały pomysł.

  1. Jeśli zdecydujecie się na doradę, lub inną rybę w całości, należy ją grillować dłużej niż fileta, zwłaszcza fileta z dorsza, który potrzebuje bardzo krótkiej obróbki cieplnej. Zbyt długo grillowany dorsz będzie suchy.
  2. Rybę grillujemy w folii. Oczyszczoną oprószamy solą. Dodajemy cytrynę, odrobinę masła czosnkowego i dużo koperku, lub natki pietruszki.
  3. Rybę w całości grillujmy ok. 30 minut (po 15 minut z każdej strony), aczkolwiek czas zależy od wielkości, więc przed zdjęciem rybki z grilla, należy sprawdzić czy jest dobra.
  4. Filetowi z dorsza wystarczy 15 minut.

Grillowanie ryb to w Polsce wciąż rzadkość, a szkoda bo to bardzo fajne, lekkie danie.

Warto to zmienić, wiec zachęcam, aby rybka pojawiała się na grillu coraz częściej. 

 

Szaszłyki z dodatkiem fileta kurczaka

W przypadku szaszłyków ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo składników może być bez liku. 

Składniki na marynatę (ilość na 400-500 gramów fileta) 

1. Fileta z kurczaka kroimy na kawałki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i paprykami. Mięso oprószamy solą, nacieramy marynatą, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki . 

 

Warzywa z grilla, także z serami 

Najchętniej grilluję cukinię, bakłażana, paprykę, pieczarki, cebulkę i koktajlowe pomidorki.
Często grilluję je w towarzystwie serów. Wtedy zawijam je w folię aluminiową, dodaję świeże liście bazylii, czosnek i sól.
Rodzaj sera zależy od tego na który mam aktualnie ochotę. Może być mozzarella, blue, feta, czy pleśniowy.

W tym roku do warzyw z grilla obowiązkowo dodam łyżeczkę pesto.
Warzywa z grilla zawsze cieszą się największą popularnością.

Grillować możemy także faszerowane warzywa, bakłażana czy cukinię, korzystając z moich przepisów.
Faszerowana cukinia i faszerowany bakłażan, są Wam bardzo dobrze znane. Te dania cieszą się na blogu ogromną popularnością. Jeśli chcecie przyrządzić je na grillu, nie ma najmniejszego problemu. Jedynie farsz musicie przyrządzić wcześniej. 
  1. Wydrążone łódeczki należy oprószyć solą i grillować 10 -15 minut z każdej strony (do miękkości) . 
  2. Następnie nałożyć farsz i zawinąć w folię aluminiową. 
  3. Grillujemy 20 -25  minut.  
Farsz do cukinii: 
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Jak się lekko podsmaży dodajemy posiekany miąższ cukinii.
  2. Delikatnie solimy, smażymy na małym ogniu często mieszając.  Dodajemy łyżkę startego świeżego imbiru, lub pół łyżeczki suszonego ( w przyprawie). Ilość imbiru możecie sobie regulować wedle upodobań. Farszem napełniamy łódeczki cukinii. Na wierzch kładziemy ser blue.
Farsz do bakłażana: 
  1. Na oliwie podsmażamy cebulę i kawałki miąższu bakłażana. Jak cebula się zeszkli dodajemy kaszkę kuskus i smażymy na minimalnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Doprawiamy papryką, imbirem i solą.
  2. Farszem napełniamy łódeczki bakłażana.Na wierzch kładziemy ser blue.

 

Dodatki

Masełko czosnkowo - ziołowe 

Składniki:

Lekko miękkie masło ucieramy z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami na jednolitą masę. Odstawiamy na 2 godziny.

 

Dip czosnkowo - ziołowy na bazie jogurtu (doskonały do mięs i warzyw z grilla)

Składniki na dip czosnkowo - ziołowy:

Zioła bardzo drobno siekamy. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, ziołami i przyprawami. 

Sos z pieczonej papryki i guacamole (doskonałe do warzyw z grilla, ryb i szaszłyków )

Składniki i przygotowanie Guacamole:

Miąższ avocado wydłubujemy ze środka, dodajemy wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
Ucieramy na gładką masę.Doprawiamy do smaku.

Składniki i przygotowanie sosu z pieczonej papryki:
  1. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 st.
  2. Po wystudzeniu ściągamy skórę  i kroimy w małą kosteczkę.
  3. Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania
    wody. Jak woda odparuje z pomidorów, dodajemy paprykę i bazylię. Dusimy ok. 10 minut.
  4. Blendujemy na gładką masę.

Na grillu nie może zabraknąć sałatek. 

Oprócz wielu sałat na bazie mixu sałat, które znajdziecie TU (klik), koniecznie musi pojawić się wiosenna sałatka z kapusty, ogórka i rzodkiewki. Doskonale pobudza kubki smakowe.

Składniki dla 4 osób:

Wszystkie składniki drobno ścieramy. Solimy do smaku.
Przed wlaniem sosu jogurtowego odstawiamy na kilka minut.

Składniki na sos:

Wszystkie składniki mieszamy, aby wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączyły.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved