Img

Pieczona faszerowana papryka. Bezmięsne danie, także dla wegetarian

Lekki, bezmięsny obiad, doskonały dla wegetarian.
Odpoczynek dla żołądka po świątecznych kulinarnych szaleństwach.
Dziś proponuję Wam pieczoną paprykę faszerowaną warzywami i kaszą gryczaną.
Uwielbiam słodycz pieczonej papryki. Bardzo fajnie komponuje się z kaszą gryczaną.
Danie jest lekkostrawne i delikatne, czuć smak każdego z warzyw. Osoby lubiące pikantne potrawy mogą do farszu dodać odrobinę ostrej papryki, lub sosu tabasco.
Moje dzieci z kolei lubią, jak do farszu dodam pokrojony w kostkę ser mozzarella. W trakcie pieczenia fajnie się rozpuści. Polecam też tę wersję.

Kaloryczność:
Jedna połówka faszerowanej papryki ma ok. 140 kcal 
 
Składniki: 
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy 15 minut (czas liczony od zagotowania) na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie wyłączmy i trzymamy pod przykryciem ok. 5 minut.
  2. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzanie góra-dół) na 10 minut.
  3. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się przyrumieni dodajemy mrożonkę meksykańską, delikatnie solimy i smażymy, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory i słodką paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Podsmażone warzywa mieszamy z kaszą gryczaną i tak przygotowanym farszem wypełniamy papryki.
  5. Wypełnione farszem papryki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Opcjonalnie: do farszu można dodać posiekaną natkę pietruszki. Osoby lubiące pikantne potrawy mogą dodać szczyptę ostrej papryki, lub odrobinę sosu tabasco. Papryki można także posypać kawałkami sera mozzarella, lub pokrojony w kostkę dodać do farszu przed upieczeniem. 




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved