Img

Orkiszowe babeczki z gorzką czekoladą

Orkiszowe babeczki, lub jak kto woli muffinki robione w w ten sposób, to moje najnowsze odkrycie. Zainspirowałam się trochę biszkoptem i  z żółtek zrobiłam kogel mogel, a białka ubiłam na sztywną pianę.
W efekcie babeczki wyszły bardzo delikatne i bardzo puszyste. Coś mi się zdaje, że tym sposobem, będę już robiła babeczki z jakimikolwiek dodatkami.
Możecie je zrobić także w wersji bez czekolady (trzeba wtedy zwiększyć ilość mąki o 50 gramów), i włożyć do wielkanocnego koszyczka.
Kaloryczość:
Jedna babeczka ma ok. 123 kcal 

Składniki (wychodzi 17 sztuk)  :
Przygotowanie:
  1. Żółtka miksujemy z cukrem na kogel mogel, dodajemy maślankę, miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę kruszymy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Masę jajeczną miksujemy z mąką, olejem i pokruszoną na kawałki czekoladą na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  3. Foremki do babeczek wypełniamy do wysokości 3/4.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 20 minut.



Copyright 2025 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved