Pesto – genialny zastępca masła!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i nie wolno go pomijać.
Zjeść powinniśmy w ciągu 30 minut od pobudki, bo organizm po nocnej przerwie potrzebuje paliwa. Jeśli tego nie zrobimy nakarmimy się własnymi mięśniami, a tego przecież nie chcemy, bo mięśnie są nam potrzebne do spalania tłuszczu. Ponadto poranny głód spowolni przemianę materii i dodatkowo zafundujemy sobie gorsze samopoczucie, niższą sprawność umysłową, osłabienie, senność i rozdrażnienie. Brak śniadania nadrobimy wilczym głodem przed południem i osoby ze słabą wolą mają ogromne szanse, że gdzieś w przelocie spotkają pszenną, napompowaną drożdżówkę, batonika, albo co gorsza dwa.
Chcę Was dziś przekonać do pesto, które w ostatnim czasie cudownie zastąpiło masło w mojej rodzinie i jeśli akurat nie jemy owsianki, to jest nieodłącznym elementem naszego śniadania.
Moje pesto robię z oliwy z oliwek, bazylii, szpinaku, odrobiny soli i czosnku, oraz płatków migdałowych. Jeśli nie macie przekonania do pesto, bo jedliście takie gotowe, sklepowe to dajcie się przekonać. Sklepowe pesto pomijając fakt, że jest nafaszerowane chemią, to jest strasznie niesmaczne i w niczym nie przypomina, świeżego, robionego w domu.
Pesto jest cudownie zielone, a ostatnimi czasy to mój ulubiony kolor :)
Zalety wszystkiego co zielone, moi stali czytelnicy znają już pewnie na pamięć, ale przypomnę :)
Jeśli warzywo jest zielone to zawiera chlorofil, nazywany "żywą krwią" roślin. Podstawowa cząsteczka chlorofilu pod względem budowy jest niemal identyczna, jak podstawowa cząsteczka hemoglobiny.
Chlorofil ma działanie oczyszczające układ pokarmowy i wydalniczy. Oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe.
- oczyszczają organizm z toksyn,
- chronią przed działaniem wolnych rodników,
- oczyszczają przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawiają perystaltykę jelit,
- ze względu na zawartość potasu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie serca i neutralizują kwasy w mięśniach,
- mają działanie przeciwzapalne,
- oczyszczają, poprawiając obraz krwi,
- regulują poziom cukru we krwi,
- pozytywnie wpływają na laktację u kobiet karmiących,
- działają pozytywnie na skórę ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze (leczą stany zapalne i problemy skórne)
- wzmacniają naczynia, także limfatyczne, leczą żylaki,
Dodatkowo zielone warzywa działają silnie alkalizującego, czyli zasadotwórczo i jedzone w towarzystwie produktów kwasotwórczych np. pieczywa, pomagają utrzymać równowagę kwasowo - zasadową.
Jedna łyżka pesto to ok. 50 kcal
- 2 pęczki (krzaczki w doniczkach) świeżej bazylii
- duża garść liści szpinaku
- 150 gramów płatków migdałowych
- 3/4 szklanki oliwy (jeśli pesto będzie za gęste dolejcie więcej)
- ząbek czosnku
- sól