Zupa z kaczki. Eleganckie danie na drugi dzień Świąt Wielkanocnych
Wielkanoc tuż, tuż, więc postanowiłam przygotować coś specjalnego na tę okazję.
W pierwszy dzień Świąt króluje tradycja. Żurek z białą kiełbaską, jajeczka pod każdą postacią, ćwikła i pieczone mięsa. W drugi dzień Świąt możemy poszaleć. Bardzo często w tym dniu zapraszamy gości, więc jest to świetna okazja, aby zaprezentować coś nieszablonowego.
Taka jest właśnie zupa z kaczki. Elegancka i nieszablonowa. Jeśli uda Wam się kupić grzyby shitake, będzie idealna, jeśli nie, możecie wykorzystać nasze polskie prawdziwki, lub podgrzybki.
Kto raz spróbuje tej zupy, będzie ją robił za każdym razem, jak uda mu się trafić kaczkę w sklepie. Tak jest w moim przypadku :)
W kolejnych dniach podam Wam przepis na danie z wykorzystaniem udek i piersi z kaczki.
Kaloryczność:
Talerz zupy o pojemności ok. 500 ml to ok. 200 kcal
Składniki na wywar:
- korpus kaczki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz ziarnisty
- świeży imbir (ok. 4 cm)
- garść japońskich grzybów shitake (ewentualnie jak nie uda Wam się kupić, mogą być nasze polskie podgrzybki, lub prawdziwki)
- kawałek pora (ok. 10 cm)
- 3 litry wody
- sól
Z podanych składników, bardzo powoli, na maluteńkim ogniu, aby wydobyć smak wszystkich składników, gotujemy wywar (ok. godziny). Przed włożeniem warzyw, wywar należy przecedzić przez gęste sito (ewentualnie zebrać nadmiar tłuszczu).
Pozostałe składniki:
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 pietruszka
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Warzywa kroimy w słupki grubości zapałek, dodajemy do przecedzonego wywaru razem z sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
- Zupa jest gotowa. Jeśli lubicie bardziej pikantną możecie dosypać imbiru w przyprawie, lub dodać więcej sosu sojowego.