Delikatne pulpeciki w kremowym sosie na bazie wywaru z samych warzyw
Dziś mam dla Was, można by na pierwszy rzut oka powiedzieć, typowy obiad. Ale typowe pulpety są tłuste i kaloryczne, a moje takie nie są.
Do przygotowania pulpetów, użyłam mięsa z indyka, które jest najchudszym i najmniej kalorycznym mięsem. Kremowy sos, to sos na bazie wywaru z samych warzyw i smak wywaru robi tu całą robotę. Jest po prostu pyszny i nie ma grama tłuszczu. Wywar możecie wykorzystać do jakiegokolwiek sosu, lub jako bazę do wegetariańskich zup.
Nie bójcie się tych dwóch łyżek 12 % śmietany, którą zaklepałam sos. Możecie użyć jogurtu greckiego, ale on ma 10% tłuszczu. Różnica w kaloryczności żadna, a w smaku spora. Naprawdę nie bójcie się 12 % śmietany w małej ilości do zup i sosów. Jeśli Wasz metabolizm będzie działał na pełnych obrotach, bez problemu to spalicie. Kto nie czytał o metabolizmie koniecznie musi to nadrobić (klik).
Te pulpeciki to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Kto ma dzieci, koniecznie musi je zrobić.
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- pół podpieczonej nad ogniem cebuli (nie zrywajcie do końca łupiny)
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, kilka ziarenek pieprzu
- 500 gramów mięsa z indyka
- 1 grahamka
- średnia cebula
- jajko
- sól, pieprz
- oliwa do podsmażenia
- Grahamkę moczymy w ciepłej przegotowanej wodzie. Mięso, cebulę i odciśniętą grahamkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Formujemy pulpeciki i podsmażamy delikatnie na oliwie. Pulpetów nie rumienimy, podsmażamy po to, aby "zamknąć" mięso.
- Podsmażone pulpeciki odkładamy na bok.
- biała część pora
- łyżka klarowanego masła
- 3 łyżki mąki
- litr bulionu
- 2 płaskie łyżki śmietany 12 %
- koperek
- Na maśle szklimy pokrojoną drobniutko białą część pora. Dodajemy mąkę, zasmażamy i powolutku cały czas mieszając trzepaczką wlewamy bulion. Cały czas mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Jeśli trzeba dolejcie bulionu, ale litr powinien wystarczyć.
- Na koniec sos zaklepujemy śmietaną i dodajmy koperek.
- Pulpety przekładamy do wysokiej patelni (najlepsza będzie z powłoką teflonową) i zalewamy sosem.
- Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, 15-20 minut.
- pół szklanki zielonego groszku - ok. 50 kcal
- 2 łyżki płatków migdałowych - ok. 120 kcal
- 50 gramów makaronu orkiszowego tagliatelle (może być inny pełnoziarnisty) - ok. 115 kcal
- 2 pulpety - ok. 80 kcal
- 6 łyżek sosu - ok. 27 kcal
- Makaron trzeba ugotować al dente w osolonej wodzie, a płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
- Groszek gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody.
- Makaron mieszamy z groszkiem i 3 łyżkami sosu. Wykładamy na talerz, posypujemy płatkami migdałowymi. Dokładamy 2 pulpety, polewamy je pozostałymi 3 łyżkami sosu.