Koktajl dla aktywnych. Przed i po treningu. Dla wegetarian, wegan, osób z nietolerancją laktozy i skazą białkową
Dzisiejszy koktajl dedykuję osobom, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać mleka i jego przetworów.
Doskonały dla wegetarian i wegan. Szczególnie polecam go osobom aktywnym.
Ma również działanie wspomagające odchudzanie.
Bazą koktajlu jest mleko sojowe będące bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego. Nie zawiera cholesterolu, za to dużą dawkę kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, oraz antyoksydantów, które w połączeniu wzmacniają i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
Dodatkowo jednonasycone kwasy tłuszczowe hamują wchłanianie tłuszczu z jelita, co ma duże znaczenie dla osób dbających o linię.
Mleko sojowe nie zawiera laktozy i ma dwa razy mniejszą naturalną zawartość cukru niż mleko krowie.
Do koktajlu dodałam otręby i banana.
Banan jest w czołówce produktów silnie odkwaszających (klik). Jeśli ktokolwiek Wam powie, że osoba dbająca o linię ma zrezygnować z jedzenia bananów, uciekajcie od takiej osoby jak najdalej.
Banany stabilizują poziom cukru we krwi. Wspomagają trawienie i poprawiają perystatykę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika i pektyny.
Banany to bogactwo witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza. Pomagają redukować obrzęki, wzmacniają system nerwowy, zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Zawierają tryptofan, przekształcany w serotoninę. Doskonały na depresje, czy sezonowe spadki formy.
Agencja ds. Żywności i Leków USA uznała banany za zdolne do obniżania ciśnienia krwi, oraz ochrony przed zawałem serca i udarem dzięki wysokiej zawartości potasu przy jednocześnie niskiej zawartości soli.
Otręby dodałam, jako naturalny i zdrowy "wypełniacz" dający zwiększone uczucie sytości. Zawierają dużo błonnika, oraz mikro i makroelementów. Zdecydowanie przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania układu pokarmowego.
Koktajl z połączenia banana, mleka sojowego i otrębów to doskonały napój zarówno przed, jak i po treningu.
Zawiera wszystko co niezbędne. Biało i naturalny cukier. Całość dopełnia wysoka zawartość błonnika regulująca pracę przewodu pokarmowego.
- 250 ml mleka sojowego (może być waniliowe)
- 2 łyżeczki otrębów
- jeden banan
- opcjonalnie kilka jagód goji