Img

Pełnoziarniste muffinki z nietypowymi składnikami

Muffinki, które dziś Wam prezentuję to mój wczorajszy, bardzo udany eksperyment. Udany na tyle, że ja sama zjadłam tylko dwie, a moje dzieci resztę. Wieczorem piekłam drugi raz, bo moja córka, zażyczyła sobie na dziś do szkoły.

W składzie mąka żytnia i graham razowa, płatki migdałowe, oraz składniki  mocno kontrowersyjne, czyli świeża bazylia i imbir.

Zapach od razu przyciągnął moje starsze dziecko do kuchni.
M: mamo co jest w środku ?
MM: a smakuje Ci ?
M: ale co jest w środku ?
MM: powiem jak zjesz, smakuje ?
M: pycha. Co jest w środku ?
MM: bazylia i imbir,
MM:  dobre, daj jeszcze ;)
Młodociany spróbuje wszystkiego, byle pachniało i wyglądało.
Dzieci zachwycone.
Polecam ! Będę testowała też inne konfiguracje smaków, bo mam już kilka pomysłów :)

Kaloryczność:
Jedna muffinka ma ok. 165 kcal

Składniki na 12 muffinek: 
Przygotowanie:
  1. Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy porwane na małe kawałeczki listki bazylii, pokruszone płatki migdałowe, sól i imbir. Miksujemy lub blendujemy.
  2. Jajka miksujemy z maślanką i cukrem. Dodajemy do masy z bazylią i ponownie miksujemy.
  3. Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy z bazylią i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach.
  4. Napełniamy papierowe foremki do wysokości 3/4. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 20-25 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika, najpierw uchylamy lekko drzwiczki i trzymamy ok. 5 minut. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved