Delikatny, kruchy i soczysty filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Dziś przygotowałam dla Was propozycję obiadową. Soczystego i delikatnego fileta z kurczaka duszonego w sosie pieczarkowym na bazie mleka. Jeśli jeszcze nie testowaliście mojego przepisu na soczystą karkówkę, według sugestii Magdy Gessler , mleko może się Wam wydać kontrowersyjne. Ale spokojnie, tak ma być. Osoby, które testowały już przepis na karkówkę, wiedzą o co chodzi :)
Kurczaczek jest szybki w przygotowaniu i jestem przekonana, że ten sposób przyrządzania mięsa kurczaka przypadnie Wam do gustu. Mięso duszone w mleku jest delikatne, soczyste i bardzo kruche.
Świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną, lub pure ziemniaczanym.
Jako dodatek warzywny proponuję zieloną fasolkę, buraczki, lub po prostu kiszonego ogórka. Pycha!
Kaloryczność:
150 gramów fileta z kurczaka (porcja widoczna na zdjęciu) ma ok. 200 kcal
Jedna łyżka sosu ma ok. 10 kcal
Składniki:
- cała pierś kurczaka
- sól,
- 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
- kurkuma
- zioła prowansalskie
Kurczaka kroimy w szerokie paski. Nacieramy czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na 30 minut.
Sos ( cały ma ok. 670 kcal ) :
- łyżka klarowanego masła
- 300 ml mleka
- 200 ml esencjonalnego bulionu (może być warzywny) - jeśli macie w domu suszone grzyby, dobrze jest dodać 2-3 do gotowania bulionu
- 1 mała cebula
- sól, pieprz,
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 żółtka
- pół kilograma pieczarek
Przygotowanie:
- W wysokiej patelni (teflonowej) rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia, aż pieczarki ładnie się podsmażą.
- Na patelnię dodajemy mąkę i zasmażamy chwilę. Następnie powolutku wlewamy mleko, a następnie bulion, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos ma mieć kremową konsystencję. Cały czas mieszając gotujemy 3-4 minuty.
- Żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy łyżkę sosu i ponownie ubijamy. Dodajemy kolejną łyżkę i jeszcze raz ubijamy. Zahartowaną masę jajeczną łączymy z sosem i dokładnie mieszamy.
- Sos wyłączamy.
Przygotowanie kurczaka:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy kurczaka bardzo krótko, do momentu, aż zmieni kolor z różowego na biały. Średnio ok. 30 sekund z każdej strony.
- Obsmażonego kurczaka wkładamy do sosu i dusimy 10 minut.