Img

Delikatny, kruchy i soczysty filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

Dziś przygotowałam dla Was propozycję obiadową. Soczystego i delikatnego fileta z kurczaka duszonego w sosie pieczarkowym na bazie mleka. Jeśli jeszcze nie testowaliście mojego przepisu na soczystą karkówkę, według sugestii Magdy Gessler , mleko może się Wam wydać kontrowersyjne. Ale spokojnie, tak ma być. Osoby, które testowały już przepis na karkówkę, wiedzą o co chodzi :)

Kurczaczek jest szybki w przygotowaniu i jestem przekonana, że ten sposób przyrządzania mięsa kurczaka przypadnie Wam do gustu. Mięso duszone w mleku jest delikatne, soczyste i bardzo kruche.
Świetnie komponuje się z kaszą jęczmienną, lub pure ziemniaczanym.
Jako dodatek warzywny proponuję zieloną fasolkę, buraczki, lub po prostu kiszonego ogórka. Pycha!


Kaloryczność:
150 gramów fileta z kurczaka (porcja widoczna na zdjęciu) ma ok. 200 kcal 
Jedna łyżka sosu ma ok. 10 kcal

Składniki: 
Kurczaka kroimy w szerokie paski. Nacieramy czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na 30 minut. 
 
Sos ( cały ma ok. 670 kcal ) :  
Przygotowanie:
  1. W wysokiej patelni (teflonowej) rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia, aż pieczarki ładnie się podsmażą.
  2. Na patelnię dodajemy mąkę i zasmażamy chwilę. Następnie powolutku wlewamy mleko, a następnie bulion, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos ma mieć kremową konsystencję. Cały czas mieszając gotujemy 3-4 minuty.
  3. Żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy łyżkę sosu i ponownie ubijamy. Dodajemy kolejną łyżkę i jeszcze raz ubijamy. Zahartowaną masę jajeczną łączymy z sosem i dokładnie mieszamy.
  4. Sos wyłączamy.
 Przygotowanie kurczaka:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy kurczaka bardzo krótko, do momentu, aż zmieni kolor z różowego na biały. Średnio ok. 30 sekund z każdej strony.
  2. Obsmażonego kurczaka wkładamy do sosu i dusimy 10 minut.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved