
Domowa granola w wersji z jogurtem i sosem owocowym
Granola to mieszanka wszystkiego co najlepsze, aby dobrze zacząć dzień.
W mojej domowej granoli, wiele składników pokrywa się ze składnikami mojego mixu śniadaniowego .
Zarówno mix śniadaniowy, jak i granola to solidna porcja węglowodanów złożonych i mikroelementów. Połączone z jogurtem naturalnym i owocami stają się śniadaniem doskonałym. Fantastycznie działają na układ pokarmowy, głównie ze względu na dużą zawartość błonnika.
Czy wybierzecie mix śniadaniowy, czy granolę, wybór należy do Was.
Kaloryczność:
100 gramów gotowej granoli ma ok. 416 kcal
1 łyżka, czyli ok. 8 gramów ma ok. 33 kcal

Składniki na granolę (gotowej wyjdzie ok. 600 gramów):
- 2 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki płatków migdałowych
- pół szklanki rodzynek
- 2 czubate łyżki ziaren sezamu
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego ziarnistego
- 2 czubate łyżki otrębów żytnich
- pół szklanki suszonych bananów
- pół szklanki mieszanki owocowej do musli - papaja, kokos etc.
- 3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
- Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do musli mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy.
- Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, płatki migdałowe, ziarna sezamu i siemię lniane, a następnie dokładnie mieszamy z płynnym miodem.
- Nagrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wykładamy ziarna.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Co 3-4 minuty wyciągamy blaszkę i mieszamy składniki, aby podpiekły się z każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry, podczas gdy dół nie będzie jeszcze gotowy.
- Po upieczeniu granolę należy ostudzić, wymieszać ze składnikami, których nie zapiekaliśmy i przesypać do szklanego słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika.
Sos owocowy dla 1 osoby ( ok. 80 kcal) :

- łyżeczka miodu
- szklanka dowolnych owoców - ja użyłam mrożonych porzeczek
Na patelni lekko podgrzewamy miód i wrzucamy owoce. Smażymy do momentu, aż będą miękkie. Można zblendować, aby powstał jednolity mus.
Śniadaniowa granola z jogurtem naturalnym i sosem owocowym:
Porcja ok. 398 kcal
- 6 łyżek granoli - ok. 198 kcal
- 200 ml jogurtu naturalnego - ok. 120 kcal
- sos owocowy - ok. 80 kcal