Img

Frytkowe placki ziemniaczane z marchewką, czyli jak przemycić dzieciom więcej warzyw

Dzisiejsze danie jest wstępem do jutrzejszego posta o tym " Jak przekonać dzieci do jedzenia warzyw" .
Da Wam pewien obraz o co chodzi, a mnie będzie łatwiej opowiedzieć w czym rzecz :)

Placki ziemniaczane lubi każde dziecko, nie wspominając o frytkach. Zresztą nie ma chyba nikogo kto nie lubiłby frytek, bez znaczenia, czy jest mały, czy duży.

Placki które chcę Wam dziś zaproponować, moje dzieci nazywają "frytkowe placki". Są fantastycznie chrupiące i przypominają frytki. Kiedyś robiłam je z samych ziemniaków, ale w pewnym momencie postanowiłam dodać marchewkę, czego moje dzieci na talerzu w ogóle nie zauważyły.
Marchewka sprawia że placki nabierają przyjemnej słodyczy i ładnego złotego koloru. Odkąd robię z marchewką moja córka na jeden raz potrafi zjeść 6-7 sztuk, co zadziwia nas za każdym razem.
Moje dzieci lubią je z jogurtem. 200 ml jogurtu + 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego, lub łyżeczka modu.

No dobra, a teraz zdradzę Wam sekret :) Placki ziemniaczane to moja miłość. Frytki nie, ale takie frytkowe placki uwielbiam !
Jak je robię to jest to moment, kiedy nie liczę kalorii. Robię je średnio raz w miesiącu i zjadam wtedy z 5-6 sztuk. Jak najem się po kokardę to tej przyjemności starcza mi do następnego razu :)
Ale zasada jest taka. Placka po zdjęciu z patelni wykładam na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób usuwam nadmiar tłuszczu.
Przyjemność, przyjemnością, ale zawsze trzeba zachować rozsądek :)

Składniki:

Cała masa ma ok. 970 kcal  i wychodzi z niej ok. 16 placków. 
Jeden ma ok. 80 kcal nie licząc tłuszczu, którego kaloryczność w tym wypadku ciężko oszacować, tym bardziej, że część odsączamy. 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na grubej tarce (ja używam specjalnej nakładki na maszynkę do mięsa).
  2. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę,jajko i sól. Mieszamy.
  3. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

    UWAGA ! Masę na placki trzymamy na sitku, aby spływała woda.
  4. Smażymy bardzo cienkie placki (patrz zdjęcie). Po usmażeniu kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Od góry też odsączamy.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved