Puszysty omlet w 2 wersjach: ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami oraz ze szpinakiem. Który zasmakuje Wam bardziej ?
Omlet w 2 wersjach. Jeden ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami, drugi ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Podobne składniki, ale dwa różny smaki.Ciekawa jestem który zasmakuje Wam bardziej ?
Omlet doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Tego ze szpinakiem, zdarzało mi się zjeść także na obiad, jak miałam bardzo intensywny dzień i wpadałam do domu głodna jak wilk.
Ogromna zaleta ? Szybkość przygotowania !
Polecam Wam omlet jako propozycję śniadaniową (pojawi się w nowym jadłospisie). Jajko zawiera proteiny, które zwiększają uczucie sytości, co z kolei ogranicza napady głodu. Białko jajka sprzyja aktywowaniu przemiany materii i ułatwia spalanie tłuszczów.
Żółtko to bogactwo witamin A, D, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów, cynku, wapnia, fosforu i potasu.
Idealne połączenie na rozpoczęcie dnia.
Omlet ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami
Składniki na omlet dla 1 osoby:
- 2 jajka (rozmiar L)
- garść świeżych listków bazylii
- 3 suszone pomidory
- sól, pieprz kolorowy
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Mieszamy z porwanymi na kawałki listkami bazylii. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w kostkę lub małe kawałki suszone pomidory. Smażymy chwilkę. Wlewamy masę jajeczną.Dodajemy sól i kolorowy pieprz. Omlet smażymy wykonując drewnianą łopatką ruchy od brzegu patelni do środka, z każdej strony, tak aby nieścięta masa jajeczna wypływała ze środka na boki patelni. Pod koniec przykrywamy pokrywką na 1 minutę i zmniejszamy ogień do minimum.
Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z delikatną nutą czosnku
Składniki na omlet dla 1 osoby:
- 2 jajka (rozmiar L)
- duża garść świeżego szpinaku
- 3 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy liście szpinaku. Solimy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 1 minutę, często mieszając.
- Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Wlewamy na patelnię ze szpinakiem. Dodajemy sól i pieprz. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2-3 minuty.
Kaloryczność całego omleta to ok. 320 kcal