Img

Delikatny filet z dorsza w sosie szpinakowym

Delikatny filet z dorsza w aromatycznym sosie szpinakowym. Polubisz to danie. Na pewno :)

Ryb jemy zdecydowanie za mało. Najczęstszym sposobem w jakim przyrządzamy rybę w domu , jest smażenie jej w panierce. Najwięcej ryb w ogóle, jemy będąc na wakacjach nad morzem, lub na mazurach. Niestety w większości restauratorzy, czy właściciele barów oferują nam rybę smażoną. Zawsze mnie to dziwiło i dziwić będzie, że będąc na wakacjach zjedzenie przyzwoitej ryby graniczy z cudem. Unikam takich ryb, głównie ze względu na  kolor oleju w jakim są smażone.

3 lata temu podczas wakacji na mazurach rozchorowała nam się córka. Lekarz zalecił lek, który trzeba było trzymać w lodówce. Właścicielka pensjonatu, w którym mieszkaliśmy zgodziła się, abyśmy trzymali sobie ten lek w lodówce w restauracji. Miałam okazję rozejrzenia się po kuchni i zerknięcia na kolor oleju......
Z kolei w ubiegłym roku będąc na kilkudniowym pobycie w Hotelu Senator w Dźwirzynie byłam pod ogromnym wrażeniem sposobu w jakim tamtejsi kucharze przygotowują ryby. W efekcie podczas tych kilku dni, ani razu nie zjadłam mięsa. Ryby w przeróżnych sosach, delikatne, duszone, pieczone. Bajka.
Powiecie, że to dwa różne światy. Bardzo dobrej klasy hotel i zwykła restauracja. NIE ! Nie powinno być różnicy. Wszystko jest kwestią uczciwości właściciela i inwencji i umiejętności kucharza. A jak wiadomo z tym bywa różnie.
Nie ma oczywiście nic złego w zjedzeniu raz na jakiś czas ryby smażonej. Ale smażonej w domu.
Przepisów na dania z rybą znajdziecie na blogu całkiem sporo. Pierwszy raz jednak zamieszczam przepis na dorsza. Dorsz jest rybą bardzo delikatną. Wymaga krótkiej obrąbki termicznej co jest niewątpliwie jego dużą zaletą.
Dorsza, którego chcę Wam dziś zaproponować nie smażymy. Dusimy go w sosie, zaledwie 10 minut.
To danie możecie zaserwować z makaronem tagliatelle lub kaszą. Ewentualnie z pure ziemniaczanym.
Całość przygotowuje się bardzo szybko.
 
Jeden filet z dorsza o wadze 100 gramów ma ok. 80 kcal
Cały sos ma 220 kcal 
 
Porcja dla jednej osoby 
to 2 filety (200 gramów) i połowa sosu - 270 kcal
 
Składniki dla 2-3 osób: 
 Składniki na sos: 
Przygotowanie:
  1. Białą część pora kroimy wzdłóż, i w cienkie paseczki. Szklimy na oliwie.
  2. Dodajemy szpinak i wyciśnięty czosnek. Solimy.
  3. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 2-3 minuty. Co jakiś czas mieszamy.
  4. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem.
  5. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie kładziemy dorsza skórą do góry. Naczynie przykrywamy pokrywką i stawiamy na maluteńkim ogniu. Dusimy 10 minut.
  6. Po tym czasie rybę bardzo delikatnie należy przewrócić na drugą stronę.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved