Img

Kuskus z suszonymi pomidorami, zielonym groszkiem, prażonymi ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Na zimno i na ciepło. Jako samodzielne danie lub dodatek do posiłku

Suszone pomidory z zielonym groszkiem, pietruszką i prażonymi ziarnami słonecznika, doprawione pieprzem cytrynowym i odrobiną octu balsamicznego. Palce lizać.
I jako sałatka na zimno do zabrania jako lunch do pracy, i jako przekąska na ciepło, również na kolację. Fantastyczna jako dodatek do obiadu na przykład do pieczonego kurczaka.
To danie robi się naprawdę bardzo szybko. Jeśli macie gotowy bulion to wręcz błyskawicznie.
Zachęcam do zrobienia esencjonalnego bulionu i zamrożenia go np. w pojemnikach po dużych jogurtach (500g). Świetnie się sprawdza do tego typu dań, no i do sosów (Przepis na bulion znajdziecie TU)
Odkąd zaczęłam czytać o zielonych warzywach i ich wartościach odżywczych, praktycznie nie ma dania do którego nie dorzuciłabym czegoś zielonego (o wartościach zielonych warzyw przeczytasz TU), tak profilaktycznie :) Kaszka kuskus w tym zestawieniu smaków smakuje mi chyba najbardziej. Do tego wygląda bardzo ładnie i wiosennie.

Kaloryczność:
 Jedna porcja (195 gramów) ma ok. 390 kcal 

Ilość widoczna na zdjęciu głównym to dwie porcje

Składniki na 2 porcje : 
Przygotowanie: 
  1. Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ziarna słonecznika. Smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z ognia.
  2. Kuskus zalewamy bulionem. Odstawiamy na 5 minut.
  3. Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu. Do warzyw dodajemy kuskus i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i octem balsamicznym. Na koniec całość mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Pycha :)




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved