Kuskus z suszonymi pomidorami, zielonym groszkiem, prażonymi ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Na zimno i na ciepło. Jako samodzielne danie lub dodatek do posiłku
Suszone pomidory z zielonym groszkiem, pietruszką i prażonymi ziarnami słonecznika, doprawione pieprzem cytrynowym i odrobiną octu balsamicznego. Palce lizać.
I jako sałatka na zimno do zabrania jako lunch do pracy, i jako przekąska na ciepło, również na kolację. Fantastyczna jako dodatek do obiadu na przykład do pieczonego kurczaka.
To danie robi się naprawdę bardzo szybko. Jeśli macie gotowy bulion to wręcz błyskawicznie.
Zachęcam do zrobienia esencjonalnego bulionu i zamrożenia go np. w pojemnikach po dużych jogurtach (500g). Świetnie się sprawdza do tego typu dań, no i do sosów (Przepis na bulion znajdziecie TU)
Odkąd zaczęłam czytać o zielonych warzywach i ich wartościach odżywczych, praktycznie nie ma dania do którego nie dorzuciłabym czegoś zielonego (o wartościach zielonych warzyw przeczytasz TU), tak profilaktycznie :) Kaszka kuskus w tym zestawieniu smaków smakuje mi chyba najbardziej. Do tego wygląda bardzo ładnie i wiosennie.
Kaloryczność:
Jedna porcja (195 gramów) ma ok. 390 kcal
Ilość widoczna na zdjęciu głównym to dwie porcje
Składniki na 2 porcje :
- pół szklanki kaszy kuskus
- szklanka bulionu warzywnego
- pół cebuli
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 4 suszone pomidory z oliwy
- pieprz cytrynowy
- kilka kropel octu balsamicznego
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
- Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ziarna słonecznika. Smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i zdejmujemy z ognia.
- Kuskus zalewamy bulionem. Odstawiamy na 5 minut.
- Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu. Do warzyw dodajemy kuskus i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i octem balsamicznym. Na koniec całość mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Pycha :)