Img

Zielona zupa, którą nazywam zupą zdrowia ! No i dlaczego warto grać w zielone ?

Do jedzenia warzyw nie będę Was przekonywać, bo robiłam to już nie raz :) Dziś chcę Wam opowiedzieć  o tym, że kolor warzyw, ma znaczenie :)

Zielone warzywa zawierają chlorofil, nazywany "żywą krwią" roślin. Podstawowa cząsteczka chlorofilu pod względem budowy jest niemal identyczna jak podstawowa cząsteczka hemoglobiny.
Chlorofil ma działanie oczyszczające układ pokarmowy i wydalniczy. Oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe.

Zielone warzywa bogate w chlorofil :

Brokuły, seler naciowy, cukinia i zielona pietruszka, użyte do mojej zielonej zupy to bogactwo witaminy C, E, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i prowitaminy A (karoten) mającej działanie przeciwnowotworowe.
Zielone warzywa szczególnie zalecane są kobietom w ciąży i planującym ciążę.

Zieloną zupę nazywam zupą zdrowia. Czuję się po niej doskonale. Ma tyle wartości odżywczych, że od razu po zjedzeniu talerza zupy, odczuwam jej działanie :)
Smakuje wszystkim w mojej rodzinie.  Dodatek imbiru nadaje jej ostrości. Jest wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna.
Czy jest ktoś, kto nie poczuł się zachęcony do spróbowania zielonej zupki ? :)
Kogoś mam jeszcze przekonać ?

Zupy wychodzą 4 litry. Cały gar zupy ma ok. 1900 kcal

Porcja 400 ml (widoczna na zdjęciu głównym) ma ok. 190 kcal
 
Składniki na wywar:
Przygotowanie:
  1. Kurczaka zalewamy 4 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu.
  2. Po mniej więcej 30 minutach zdejmujemy "farfocle", które się pojawiają czyli tzw. "burzyny" i wkładamy warzywa.
  3. Wywar gotujemy godzinę na małym ogniu. 
  4. W czasie w którym gotuje się wywar, przygotowujemy warzywa. Czyścimy, obieramy, kroimy w kawałki/kostkę. Nie muszą myć równe, bo zupa będzie miksowana.

Przygotowanie: 
  1. W wysokim naczyniu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i białą część pora. Jak się zeszklą dodajemy cukinię, brokuły, seler naciowy, ziemniaki. Dusimy na patelni, często mieszając.
  2. Z wywaru wyjmujemy kurczaka i wszystkie warzywa, przelewamy przez sito. Kurczaka można wykorzystać na potrawkę.
  3. Do wywaru dodajemy podduszone warzywa i starty na tarce imbir. Gotujemy, aż brokuły będą miękkie.
  4. Zupę miksujemy i dodatkowo przelewamy przez sito (seler naciowy zostawią "wąsy" które przeszkadzają).



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved