Img

Ślimaczki z pieczonej papryki faszerowane kremowym serkiem z bazylią i limonką

Lekka przystawka, bardzo aromatyczna, orzeźwiająca i delikatna w smaku. Sprawdzi się na każdą okazję, w sam raz na zbliżające się Walentynki.

Papryka podczas pieczenia uwalnia naturalną słodycz. Kremowy serek w połączeniu z bazylią i sokiem z limonki jest orzeźwiający i świeży. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą komponują.

Zachęcam do wypróbowania. Przygotowuje się łatwo i dość szybko.
Jestem przekonana, że ta przystawka przypadnie Wam do gustu i będzie często gościła na Waszych stołach.
Na pewno zaskoczycie nią swoich gości. Doskonale się też sprawdzi jako lunch do pracy.

Kaloryczność jednego ślimaczka to ok. 42 kcal 
(z całej roladki wychodzi 8 sztuk) 
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Papryki przekrawamy na pół i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra -dół)
  2. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i zdejmujemy skórkę.
  3. Obrane ze skórki papryki rozkładamy na folii do żywności, tak aby utworzyły jeden płat. Solimy.
  4. Kremowy serek mieszamy z bazylią.Jeśli używamy świeżej, listki należy pokroić bardzo drobno, lub utrzeć blenderem. Ja użyłam suszonej. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki limonki. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby serek można lekko posolić, ale ja tego nie robiłam (solę paprykę).
  5. Tak przygotowanym serkiem smarujemy paprykę.
  6. Pomagając sobie folią zawijamy paprykę w rulon. Kto raz robił w domu sushi nie będzie miał z tym najmniejszego problemu.
  7. Gotowy rulonik wkładamy na godzinę do lodówki.
  8. Roladkę kroimy w paski. Mi z jednej roladki wyszło 8 ślimaczków.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved